Космічний апарат NASA виявив у місячному кратері величезну кількість льоду (фото/відео)

21 червня 09:52

У місячному кратері Шеклтон виявлено велику кількість водного льоду, який утворився 3 млрд років тому.

 

Космічний апарат NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) передав науковцям сенсаційні дані. Вони вказують на те, що лід може становити цілих 22% поверхневого матеріалу кратера Шеклтон, розташованого поблизу південного полюса Місяця. Він напрочуд добре зберігся, хоча утворився більше 3 млрд років тому. Його дно поцятковано кількома невеликими кратерами, що могли бути сформовані внаслідок того ж зіткнення, що створило Шеклтон.

Кратер, названий на честь дослідника Антарктики Ернеста Шеклтона, глибиною близько трьох кілометрів і 21 км в завширшки. Оскільки він розташований поблизу південного полюса, невеликий нахил місячної осі означає, що всередині кратера постійно темно і дуже холодно. Однак попередня спроба виявити там лід, що її розпочао японським зондом «Кагуя», нічого не дала.

LRO склав карту дна кратера з безпрецедентною деталізацією. Лазерний альтиметр чутливий до перепадів висоти, відповідним довжині його хвилі, тобто близько мікрона. Виміряно також альбедо матеріалу, яким вистелено кратер. Слід зазначити, що він набагато яскравіший за своїх сусідів. ! zn

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE

Читайте також

Астрономи: Місяць складається з матерії Землі

Землю на Місяці можна купити по 2,5 долара за сотку

NASA виявило на Місяці чадний газ, ртуть і срібло