Італійські археологи знайшли частини скелету Мона Лізи

18 липня 11:48

Археологи з Флоренції виявили останки жінки, яка імовірно є Лізою Герардіні - моделлю, яка позувала Леонардо да Вінчі. На цьому ж місці рік тому був знайдений череп, а також деякі частини кісток, які, можливо, могли належати знатній флорентійці, зображеній на знаменитій картині.

 

Група італійських археологів виявила останки, ймовірно, саме тієї жінки, яка стала прототипом знаменитого портрета Лізи дель Джокондо кисті Леонардо да Вінчі, більш відомого як «Мона Ліза».

За однією з версій, обличчя «Мона Лізи» було списано з дружини торговця шовком з Флоренції Лізи Джерардіні. Знаменитий художник був запрошений для написання портрета Лізи, коли вона була вагітна. Після смерті чоловіка, Ліза стала черницею в монастирі Святої Урсули у Флоренції. А померши у віці 63 років, в липні 1542 вона була похована у склепі, на місці якого археологи і ведуть зараз розкопки.

У гробниці, що знаходиться під підлогою нині покинутого монастиря на глибині близько півтора метрів були виявлені кілька кісток черепа, ребер і хребців, що належать жінці. Дослідники вважають, що це останки саме Лізи Джерардіні.

Розкопки на цьому місці розпочалися ще в минулому році, але через нестачу фінансування навесні цього року були перервані. Роботи були відновлені тільки в цьому липні. І за неповний місяць археологам вдалося зібрати по частинах майже цілком жіночий скелет.

Однозначно заявляти, що знайдені саме останки Лізи Джерардіні, поки неможливо, попереду ще аналіз ДНК кісток, знайдених у гробниці, і їхній порівняльний аналіз з останками двох дітей Лізи - Бартоломео і П'єро, які були виявлені в церкві Santissima Annunziata у Флоренції.

Якщо фахівці отримають позитивний результат, то буде проведена процедура відновлення справжнього обличчя Лізи. І тоді можна буде дізнатися, наскільки зовнішність цієї жінки відповідає портрету знаменитої Джоконди Леонардо да Вінчі. !zn

Читайте також:

У зіниці Мони Лізи знайдено таємничі ініціали

Загадка Мони Лізи може бути скоро розкрита