Інженери продемонстрували розчинний мікрочіп (ВІДЕО)

28 вересня 12:54

Для створення проводів інженери запропонували використовувати металевий магній. Через високу реакційноздатність його практично не застосовують в електроніці. Однак для створення розчинних пристроїв хімічна активність виявилася перевагою.

 

Інженери з Університету Тафтса і Університету Іллінойсу розробили спосіб виробництва розчинної електроніки - пристроїв, які через деякий час після імплантації самостійно розпадаються і виводяться з організму. Стаття з описом нової технології з'явилася в журналі Science, її короткий зміст наводить NatureNews.

Основою розчинних електронних пристроїв став натуральний шовк. Раніше автори дослідження навчилися створювати з нього тонкі пластинки, які можна було використовувати як підкладку для проводів і мікрочіпів. Варіюючи товщину і щільність шовку, інженери могли контролювати швидкість розчинення пристрої в організмі.

У новій статті автори описали спосіб виробництва відсутніх компонентів тимчасових пристроїв: розчинних провідників і напівпровідників.

Для створення проводів інженери запропонували використовувати металевий магній. Через високу реакційноздатність його практично не застосовують в електроніці. Однак для створення розчинних пристроїв хімічна активність виявилася перевагою. Через неї тонкі плівки метала під дією води з часом окислюються і перетворюються на іони.

В якості напівпровідників автори використовували звичайний кремній. Інженери показали, що його достатньо тонкі пластини відносно швидко розчиняються у водному середовищі. Наприклад, при товщині у 100 нанометрів платівка використаного інженерами кремнію розчинялася зі швидкістю 4,5 нанометра на добу.

На основі протестованих компонентів автори створили кілька прототипів розчинних електронних пристроїв: датчики температури і тиску, а також фотоелемент. Для одного з пристроїв знайшлося практичне застосування: датчик температури, що працює по радіоканалу, автори запропонували імплантувати в рани, щоб контролювати можливий розвиток запалення.

Над створенням біосумісних електронних пристроїв працюють багато груп інженерів. Нещодавно в якості альтернативи традиційним провідникам і напівпровідників було запропоновано використовувати меланін. Вчені показали, що за своїми електронним характеристикам він потенційно здатний замінити кремній. !zn


Читайте також:

Фізики навчили воду кипіти без бульбашок (ВІДЕО)

Учені навчилися стирати свіжі спогади

Японські вчені синтезували сто тринадцятий елемент таблиці Мендєлєєва

Вчені змоделювали загибель Землі (відео)