Хіміки винайшли фарбу для створення дешевих сонячних батарей

26 грудня 15:35

Дослідники з університету Нотр-Дама придумали дешевий і простий спосіб створення сонячних батарей - "сонячну фарбу". Теоретично нею буде достатньо пофарбувати будинок або, скажімо, дах, для того щоб отримати гігантську сонячну батарею для живлення електроприладів.

 

Основою "сонячної фарби" дослідників з університету Нотр-Дама (University of Notre Dame) стали квантові точки (нанокристали напівпровідника) з діоксиду титану (TiO2). Вчені покрили їх сульфідом і селенідом кадмію (CdS і CdSe), а потім помістили наночастинки у водно-спиртову суміш, і на виході отримали густу пасту (таким чином, хімікам навіть не знадобилася сполучна речовина).

Цю масу нанесли на провідну скляну поверхню і отриману плівку розжарили при 200 ° С. Вимірювання властивостей такої "сонячної фарби" в фотоелектрохімічній комірці показали, що під впливом сонячного світла в плівці генерується електричний струм.

"Ефективність конверсії світла в енергію поки невелика: в кращому разі всього близько 1%, що набагато нижче 10-15% у комерційних кремнієвих сонячних елементах", - зауважує глава дослідження Прашант Камат (Prashant Kamat).

"Проте цю фарбу ми можемо виготовляти дешево і у великих кількостях. Якщо ми якось зможемо покращити ефективність, то енергетичні потреби майбутнього можна буде задовольнити новим способом", - додає вчений.

Зараз Прашант і його колеги намагаються зробити новий матеріал більш стабільним, щоб він показував однаковий результат незалежно від умов. Тим часом стаття, що розповідає про перші успіхи, вийшла в журналі ACS Nano.

Додамо, що команда Камат вже не перший рік працює над створенням дешевих сонячних батарей. Раніше вчені для підвищення ККД системи додавали до діоксиду титану вуглецеві нанотрубки.