Фахівці NASA перевіряють "руку" Curiosity

07 вересня 07:10

Марсохід Curiosity почав перевірку свого двометрового маніпулятора і наукових інструментів, встановлених на ньому. Фахівці мають намір виконати за допомогою маніпулятора певний набір рухів і перевірити, як він проходить важливі "точки навчання", виявлені в ході тестування на Землі.

 

Марсохід Curiosity, що з початку серпня працює у кратері Гейла у південній півкулі Марса, почав перевірку свого двометрового маніпулятора і наукових інструментів, встановлених на ньому, повідомляє Лабораторія реактивного руху НАСА.

Марсохід оснащений "рукою" довжиною 2,1 метра, на кінці якої встановлений блок наукових приладів, зокрема, рентгенівський альфа-спектрометр APXS, призначений для вивчення хімічного складу породи, камера MAHLI, здатна розрізняти деталі розміром 14 мікрон, мікробур для отримання зразків у вигляді порошку і ряд інших пристроїв.

Фахівці НАСА вперше привели маніпулятор в рух в середу. Як очікується, серія тестів і перевірок триватиме протягом 10 днів.

"Ми виконаємо за допомогою руки певний набір рухів і перевіримо, як вона проходить важливі "точки навчання", виявлені в ході тестування на Землі, зокрема, переносить зразки в порти аналітичних приладів в корпусі ровера. Це допоможе нам краще зрозуміти, як працює рука після перельоту, в умовах марсіанської гравітації і при іншому температурному режимі", - зазначив Деніел Лімонаді (Daniel Limonadi), фахівець з інженерних систем лабораторії.

- Опубліковані перші кольорові фото Марса (відео)

У найближчі дні вчені мають намір зібрати за допомогою маніпулятора зразки, відкалібрувати і налаштувати APXS і MAHLI.

З моменту посадки 6 серпня марсохід вже проїхав по поверхні Марса 109 метрів - близько четвертої частини шляху від місця посадки, названого на честь Рея Бредбері, до першого пункту свого призначення - "перехрестя" за 500 метрів від нього, що отримав назву-паліндром Гленелг (Glenelg ).

Камера HiRISE на борту орбітального зонда MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) зробила знімок, на якому видно ровер і залишений ним слід.

Проект "Марсіанська наукова лабораторія" (Mars Science Laboratory), загальна вартість якого склала 2,5 мільярда доларів, був початий в 2004 році. Його головна ланка - марсохід Curiosity - представник вже третього покоління марсоходів. Він значно перевершує за своїми можливостями "предків": майже іграшкового Sojourner і кілька більш "солідних" Spirit і Opportunity.

За розмірами новий марсохід порівнянний з невеликим автомобілем, його маса становить 899 кілограмів (Spirit і Opportunity важили по 170 кілограмів). На борту Curiosity встановлені десять наукових інструментів загальною масою 75 кілограмів, які дозволять марсоходу проводити детальні геологічні та геохімічні дослідження, вивчати атмосферу і клімат планети, шукати воду і її сліди, органічні речовини і визначати - чи був колись Марс придатний для життя, і чи є на ньому місця, придатні для життя зараз. !zn

Читайте також:

Curiosity вперше передав людську мову на Марс

Марсохід Curiosity проїхав перші 5 метрів по Червоній планеті

Марсохід Curiosity провів випробування лазерної гармати, розплавивши інопланетний камінь (ВІДЕО)

Естонський дизайнер за допомогою марсохода Curiosity створив інтерактивну панораму Марса (відео)