Європа і Росія здійснять спільний проект на Марсі

21 листопада 20:04

Проект «ЕкзоМарс» зародився в грудні 2005 року. До теперішнього часу на нього вже було витрачено більше 500 мільйонів доларів. Затверджений у середу в Неаполі проект «ЕкзоМарс» передбачає відправку до Марсу в 2016 році орбітального зонда, який буде шукати сліди метану й інші ознаки можливого існування життя в атмосфері «Червоної планети».

 

Європейське космічне агентство ESA оголосило про попередню домовленість з Росією за проектом безпілотної місії, мета якої полягатиме в пошуку ознак життя, яке могла існувати в минулому на Марсі.

Затверджений у середу в Неаполі проект «ЕкзоМарс» передбачає відправку до Марсу в 2016 році орбітального зонда, який буде шукати сліди метану й інші ознаки можливо існування життя в атмосфері «Червоної планети».

У 2018 році на неї буде також спущено шестиколісний марсохід.

Проект «ЕкзоМарс» зародився в грудні 2005 року. До теперішнього часу на нього вже було витрачено більше 500 мільйонів доларів.

Коли в лютому американське аерокосмічне агентство NASA вийшло з проекту через бюджетні обмеження, Європа звернулася за допомогою до «Роскосмосу».

Відповідно до проекту угоди, Росія надасть ракети «Протон» з великою вантажопідйомністю для запусків. Натомість вона зможе розмістити свої прилади на борту зонда і марсохода.

Багато членів ESA страждають від бюджетних обмежень, і в результаті кілька запропонованих космічних проектів було відкладено.

План запуску на Місяць європейського посадкового модуля не був реалізований через складну фінансову ситуацію, в якій опинилося агентство.

У ході проведеного в середу засідання члени Європейського космічного агентства затвердили бюджет на кілька років у розмірі 12,3 мільярдів доларів. !zn

Читайте також:

Curiosity знайшов на Марсі загадкову піщинку (ФОТО)

Марсохід Curiosty виявив на Марсі сліди струмка (ФОТО)


Curiosity може заразити Марс земними мікробами

Curiosity «вдихнув» марсіанський повітря