Curiosity знайшов на Марсі шматок поліетилену (ФОТО)

17 жовтня 08:16

Виявлений на Марсі шматок поліетилену, який на кілька днів застопорив роботу Curiosity зі збору зразків ґрунту, виявився частиною самого марсохода. Можливо, шматочок поліетилену відірвався від одного з тросів, на яких марсохід спускався на поверхню червоної планети.

 

Таємничий об'єкт на поверхні Марса, який завдав добрячого клопоту апарату Curiosity і на кілька днів застопорив його роботу зі збору зразків ґрунту, виявився всього лише шматком матеріалу, що відірвався від марсохода. Так вважають фахівці NASA, що вивчили фотографії предмета.

Втім, поки загадковий предмет не досліджений в лабораторних умовах, з упевненістю стверджувати, що саме валяється під гусеницями Curiosity, мабуть, не можна. Або, принаймні, бути впевненим, що це прилетіло з Землі.

Щось маленьке, але вельми загадкове Curiosity виявив 7 жовтня, коли черпав ґрунт для взяття проб. Попутно марсохід, вже традиційно, робив фото, і на одному зі знімків в об'єктив потрапив совок із піском, частини самого апарату і невеликий шматок поверхні. Отримавши знімок, фахівці на Землі звернули увагу на яскравий об'єкт знизу фото, що не перевищує за розмірами величини інших каменів.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS


Знахідка настільки вразила дослідників, що було вирішено навіть змінити робочий графік марсохода: замість взяття нових проб на 62-й марсіанський день він мав надіслати нові - вже детальні знімки дивного предмета, повідомили у Лабораторії реактивного руху - підрозділі Каліфорнійського технологічного університету, який створив марсохід.

Впоравшись з підбором камери для зйомки об'єкта - камер у Curiosity аж 17 - марсохід на 65-й день зробив знімок таємничого предмета крупним планом. І фото з камери MAHLI, розташованої на одній з "рук" Curiosity, прояснило ситуацію. На знімку видно, що об'єкт, що виблискував в променях сонця під час взяття проб ґрунту, - це шматок поліетилену або подібного "обгорткового" матеріалу. Розмір клаптика не перевищує 1,3 см, відзначають у NASA.

Найімовірніше, вважають фахівці, Curiosity "насмітив" під час посадки. Можливо, шматочок поліетилену відірвався від одного з тросів, на яких марсохід спускався на поверхню червоної планети. Втім, це - лише припущення.

- На Марсі знайшли піраміду (ФОТО)

На одному з перших знімків, нагадаємо, марсохід відобразив щось велике і дивне, що височіло над горизонтом. Втім, величезна "піраміда" в декількох кілометрах від марсохода виявилася лише стовпом пилу, піднятого ослаблим двигуном апарату. До останніх секунд він забезпечував Curiosity плавне зниження, а потім "виплюнув" апарат і віддалився на безпечну відстань, аби не нашкодити марсоходу.

Що ж стосується проб ґрунту, то подальше дослідження поверхні піднесло вченим ще одну загадку. На фото, зробленому на 66-й день, дослідники роздивилися нову світлу пляму. На знімку у високій якості видно, що це - вже явно не поліетилен і взагалі не схоже на деталь марсоходу. На перший погляд, світла пляма - це вкраплення невідомої речовини в гірській породі. Якої саме, фахівцям ще належить з'ясувати. !zn

Читайте також:

Марсіанський ґрунт виявився схожим на вулканічні породи Гаваїв

Марсохід Curiosty виявив на Марсі сліди струмка (ФОТО)

Curiosity зафіксував на Марсі сильні коливання тиску