Curiosity вперше передав людську мову на Марс

28 серпня 04:34

Марсохід Curiosity записав відтворений звуковий запис і успішно передав його назад на Землю. В аудіокліпі директор NASA привітав команду MSL з успішною посадкою і початком руху марсоходу.

 

Марсохід Curiosity став першим автоматичним зондом, який відтворив аудіотрансляцію із записом людського голосу з Землі на поверхні іншої планети і передав її назад, заявив менеджер програми з досліджень Сонячної системи Дейв Лейвера на прес-конференції в Лабораторії реактивного руху NASA.

«В аудіокліпі директор NASA Чарльз Боулдер привітав команду MSL з успішною посадкою і початком руху марсоходу. Це наступний крок на шляху руху людства на інші планети. Таким чином, Боулдер став у своєму роді першою людиною, «яка ступила» на поверхню Червоної планети», - сказав Левері.

За даними фахівців NASA, марсохід записав відтворений звуковий запис і успішно передав його назад на Землю. Запис можна прослухати на сайті американського Космічного агентства.

Напередодні також було опубліковано нові зображення, отримані за допомогою камери MastCam, в тому числі нові знімки «геологічної якості» і високоякісні зображення слідів марсохода на поверхні Марса. Вчених особливо зацікавила область на схилах гори Шарп, відображена на панорамному знімку і схожа за структурою з Великим Каньйоном на території Північної Америки. Наукова команда планує вивчити цю зону, коли марсохід наблизиться до гори приблизно через три місяці.

Крім того, вчені заявили, що російський прилад DAN на даний момент вивчає зразки поверхні з ділянок, випалених посадковим модулем. Їх будуть порівнювати з даними, отриманими для м'якого ґрунту.

Нагадаємо, 6 серпня найбільш важкий і складний марсохід здійснив успішну посадку в кратері Гейла у південній півкулі планети. Відразу після посадки ровер зробив кілька знімків за допомогою службових камер Hazcam, розташованих на корпусі апарату і призначених для виявлення перешкод на його шляху.

20 серпня американський марсохід розплавив лазером свій перший марсіанський камінь. У результаті впливу інфрачервоного випромінювання потужністю більше мільйона ват, поверхня каменю випарувалася, давши можливість таким чином вивчити його хімічні складові

21 серпня NASA оголосило про свої плани щодо запуску нового марсіанського апарату в 2016 році.

На борту Curiosity встановлено десять наукових інструментів загальною масою 75 кілограмів, які дозволять марсоходу проводити детальні геологічні та геохімічні дослідження, вивчати атмосферу і клімат планети, шукати воду і органічні речовини. !zn

Читайте також:

Марсохід Curiosity проїхав перші 5 метрів по Червоній планеті

Марсохід Curiosity може доїхати до першої мети до кінця вересня

Фахівці НАСА вирахували точне положення марсоходу Curiosity

Американський марсохід спробує відповісти на питання, чи є життя на Марсі (відео)