Читачі Nature обрали головні наукові новини року

19 грудня 19:17

Журнал Nature представив десятку найбільш популярних наукових новин минулого року. Рейтинг доступний на сайті Nature News.

 

Найпопулярнішою новиною стало повідомлення про експериментальне виявлення так званого динамічного ефекту Казимира. Суть ефекту полягає в тому, що пластина-провідник, яка рухається у вакуумі з прискоренням і високою швидкістю, "штовхає" віртуальні фотони вперед, не даючи деяким з них зникнути. Як наслідок, пластина постає перед спостерігачем випромінником фотонів.

На другому місці повідомлення про те, що вченим, які працюють з італійським детектором OPERA, вдалося зареєструвати перевищення швидкості світла мюонним нейтрино. У рамках роботи детектор ловив частинки, що випускає протонний суперсинхротрон у CERN, що розташований на кордоні Франції та Швейцарії.

Частинки приходили з 60-наносекундним випередженням графіка. Тільки в середині листопада (саме повідомлення з'явилося в кінці вересня) 2011 року співробітники OPERA прийняли рішення публікувати результати. Примітно, що новина про реакцію фізиків на відкриття надсвітлових нейтрино посіла в списку популярних новин десяте місце. Замикає трійку новина про краба-йєті.

Наразі багато видань підводять наукові підсумки року. Наприклад, на початку грудня журнал TIME опублікував десятку найбільш значущих космічних подій минулого року. Головною з них за версією видання став запуск нового марсоходу Curiosity.