Через «Фобос-Ґрунт» російські місячні місії перенесуть більш ніж на рік

01 лютого 14:54

Реалізацію російських місій «Луна-ресурс» і «Луна-глоб» перенесуть на рік у зв'язку з аварією космічного апарату "Фобос-Ґрунт".

 

Запуски російсько-індійської місії «Луна-Ресурс» і російської «Луна-Глоб» перенесуть через аварію міжпланетної станції «Фобос-Ґрунт». Про це повідомив директор Інституту космічних досліджень, де розробляється наукова програма місій академік, Лев Зелений.

«Були плани запуску місій «Луна-Глоб» і «Луна-Ресурс» у 2015 році. Але вони можуть зрушити через те, що технічні рішення, застосовані на «Фобос-Ґрунті» НВО ім.Лавочкіна явно потребують перегляду, а ці рішення було використано і на місячних проектах. Це не стосується наших наукових приладів, мова йде про сам космічний апарат і його систему управління. З їх переробкою і пов'язані майбутні зрушення», - сказав він.

За словами академіка, запуски місії до Місяця можуть зрушитися більш ніж на рік.

Л.Зелений зазначив, що індійські партнери, які беруть участь у проекті «Луна-Ресурс», поки не говорили про будь-яку відмову від участі у місії через аварію «Фобос-Ґрунта».

«У повідомленнях ніяких відмов від індійських партнерів не пролунало, тільки підтримка», - сказав Зелений.

Автоматична станція «Луна-Глоб» і російсько-індійський зонд «Луна-Ресурс» досліджуватимуть приполярні райони Місяця, де, як було встановлено раніше, можуть бути значні запаси летючих речовин, зокрема води.

Нагадаємо, що у Росії вирішили перевірити версію про шкідливий вплив на «Фобос-Ґрунт» американського радара.

«Фобос-Ґрунт», запущений у листопаді минулого року, не вийшов на орбіту, з якої він міг почати подорож до Фобоса - одного з супутників Марса. Він залишився на навколоземній орбіті, а в неділю, 15 січня, остаточно впав на Землю - точне місце падіння уламків не встановлено досі !zn

Читайте також:

Французький астроном-любитель зняв падаючий «Фобос-Ґрунт»

Причиною невдалого запуску «Фобос-Ґрунта» могла стати програмна помилка

З «Фобос-Ґрунтом» знову не вдалося встановити зв'язок