Частка літію у Всесвіті виявилася вищою за очікувану

06 вересня 12:49

В останні роки астрономи намагаються обчислити точну пропорцію трьох найпоширеніших у Всесвіті елементів. Особливі проблеми викликає частка літію - концентрація цього металу в матерії найстаріших зірок в нашій Галактиці в 3-4 рази менша, ніж передбачає теорія Великого Вибуху.

 

Частка літію у Всесвіті виявилася в кілька разів вищою, ніж на те вказували ранні спостереження, і в цілому відповідає прогнозам теорії формування елементів під час Великого вибуху, йдеться у статті.

Вважається, що в перші хвилини після Великого Вибуху виникли три найпоширеніших елементи у Всесвіті - водень (75% маси матерії), гелій (25%) і літій (менше 1%). В останні роки астрономи намагаються обчислити точну пропорцію цих елементів. Особливі проблеми викликає частка літію - концентрація цього металу в матерії найстаріших зіркок в нашій Галактиці в 3-4 рази менша, ніж передбачає теорія Великого Вибуху.

Група астрофізиків під керівництвом Крістофера Хоука (Christopher Howk) з університету міста Нотр-Дам (США) вирахувала частку літію у Всесвіті, вивчивши хімічний склад хмар газу, позбавлених значних домішок астрономічних "металів" - елементів важче гелію - всередині сусідньої з нами галактики Мала Магелланова Хмара.

Як пояснюють вчені, такі газопилові скупчення за своїм хімічним складом найбільш близькі до первинної матерії Всесвіту і, на відміну від зірок, в них не відбувається термоядерних реакцій, здатних спотворити частки відносно рідкісних елементів, таких як літій. З іншого боку, ці об'єкти вкрай складно вивчати - вони не випромінюють світло і їхня температура занадто низька для інфрачервоних телескопів.

Хоук і його колеги виявили одне з таких скупчень газу в околицях зірки-блакитного гіганта Sk 143 всередині Малої Магелланової Хмари. Світло зірки "прошиває" газову хмару на шляху до Землі і його спектр змінюється, включаючи в себе інформацію про хімічний склад скупчення матерії.

Автори статті отримали спектр Sk 143 за допомогою спектрографа UVES, підключеного до телескопа VLT у складі Європейської південної обсерваторії в Чилі. Астрофізики вивчили дані і використовували їх для обчислення частки літію в хмарі, порівнявши ступені іонізації різних важких елементів, у тому числі кальцію, калію і заліза.

За їхніми розрахунками, хмара містить в собі значно більше літію, ніж показували попередні спроби розрахувати його частку. За їхніми розрахунками, на кожен атом літію у Всесвіті доводиться по два мільярди атомів водню. Таким чином, у стародавніх зірках на околицях нашої Галактики літію приблизно в чотири рази менше, ніж у скупченні газу в Малій Магеллановій Хмарі.

Як вважають астрофізики, цю аномалію можна пояснити тим, що літій всередині "термоядерних печей" зірок поступово зникає в ході реакцій розпаду та синтезу, перетворюючись на інші, більш стабільні хімічні елементи. Тим не менш, суть цього процесу залишається маловивченою загадкою. Хоук і його колеги вважають, що результати їхньої роботи допоможуть зрозуміти, як зникає літій у "старих зірках". !zn

Читайте також:

Вчені припустили, що Всесвіт утворився не від вибуху, а просто «замерз»

Вчені наблизилися до розгадки існування Всесвіту

Вчені: Після Великого вибуху Всесвіт був рідким

Вчені вважають, що дізналися остаточну долю Всесвіту