Біологи перетворили стовбурові клітини на яйцеклітини

05 жовтня 10:01

Японські дослідники вперше в історії науки змогли виростити яйцеклітини зі стовбурових клітин, запліднити їх і домогтися народження здорового потомства у лабораторних мишей.

 

Вчені з Університету Кіото навчилися створювати з ембріональних та індукованих стовбурових клітин мишей повноцінні яйцеклітини. При заплідненні та імплантації сурогатної матері з таких яйцеклітин виходять здорові мишенята.

Спершу дослідники обробляли стовбурові клітини мишей коктейлем різних сигнальних білків, щоб запустити в них програму перетворення на гоноцити (primordial germ cells). Ці клітини у звичайного ембріона є попередниками будь-яких статевих клітин - і яйцеклітин, і сперматозоїдів. До отриманих гоноцитів додавали допоміжні клітини з тканини донорських яєчників, попередньо видаливши з них усі статеві клітини. Після цього автори імплантували отриману суміш в яєчники мишей.

Усередині організму гризунів з гоноцитів і донорських допоміжних клітин формувалися структури, схожі на яєчники. У такому стані штучні гоноцити дозрівали і перетворювалися на яйцеклітини. Яйцеклітини виділяли і проводили штучне запліднення. Отриманий ембріон імплантували сурогатній матері. "Штучні" мишенята народилися здоровими, без яких-небудь помітних відхилень.

Раніше ця ж група вчених змогла перетворити стовбурові клітини на чоловічі статеві клітини - сперматозоїди. Цей процес очікувано виявився дещо простішим - вченим не було потрібно, наприклад, використовувати допоміжну донорську тканину. Індуковані гоноцити можна було напряму ін'єктувати в насінники стерильних мишей.

Перетворення стовбурових клітин на статеві вдалося здійснити лише зараз через те, що розвиток статевих і нестатевих (соматичних) клітин відбувається дуже різними шляхами.

У всіх багатоклітинних організмів з самого початку росту ембріона статеві клітини відокремлюються в особливу лінію (germline) і не змішуються зі звичайними, соматичними клітинами. Крім того, статеві клітини при дозріванні діляться особливим чином (мейозом) - так, щоб вихідний подвійний набір хромосом у клітині перетворився на одинарний. Регуляція цього процесу у ссавців - те, як сигнали навколишніх тканин впливають на включення такої програми ділення у статевих клітин, ще погано відома. Відтворення цього процесу в пробірці допоможе краще зрозуміти механізми, які ним керують. !zn

Читайте також:

Одну з найбільш незвичайних істот у світі виявлено в Англії

У кішок виявили ген плямистості

Вчені виявили, що стародавні люди навчилися користуватися вогнем мільйон років тому

Вчені склали повну карту ДНК людини