Біля зірки Тау Кита знайдено 5 планет, у тому числі потенційно населену

19 грудня 13:34

Зірку Тау в сузір'ї Кита (HD 10700) видно на небі як зірку третьої зоряної величини. Вона розташована за 11,9 світлових років від Землі і дуже схожа за своїми параметрами на наше Сонце.

 

Астрономи виявили відразу п'ять планет, у тому числі одну потенційно населену, біля знаменитої зірки Тау Кита, які вчені ще півстоліття тому "слухали" у пошуках сигналів позаземних цивілізацій, говориться у статті, прийнятій до друку у журналі Astronomy & Astrophysics.

Зірку Тау в сузір'ї Кита (HD 10700) видно на небі як зірку третьої зоряної величини. Вона розташована за 11,9 світлових років від Землі і дуже схожа за своїми параметрами на наше Сонце. Вона має той самий спектральний клас (G) і приблизно такий же вік (тау Кіта - 5,8 мільярда років, Сонце - 4,57 мільярда років), її маса становить 78,3% від сонячної. Тому в 1960 році американський астроном Френк Дрейк зробив цю зірку і зірку епсилон Ерідана першими цілями "Проекту Озма", в рамках якого вчені слухали радіосигнали з цих зірок в розрахунку засікти сліди інопланетного розуму.

Тау Кита широко згадувалася у пресі, а також у науково-популярній і фантастичній літературі, а подорож до "таукитян" стала сюжетом однієї з пісень Володимира Висоцького.

Група астрономів з Британії, Чилі, США і Австралії під керівництвом Мікко Туомі з університету Хертфордшира (Великобританія) вирішила випробувати у спостереженнях за цією зіркою новий високоточний метод вимірювання променевих швидкостей - швидкості руху зірки до спостерігача і від нього.

Вимірювання променевих швидкостей шляхом фіксації доплерівських зсувів у спектрі зірки дозволяє виміряти дуже слабкі рухи, викликані гравітацією планет. Астрономи розробили новий високоточний метод "очищення" даних від перешкод і спотворень шляхом "вирахування" змодельованого шуму, який дозволить знаходити дуже легкі планети - шляхом фіксації променевих швидкостей нижче 1 метра на секунду.

"Ми обрали Тау Кита для цього дослідження, тому що думали, що від неї не буде ніякого сигналу. Крім того, ця зірка така яскрава і так схожа на наше Сонце, що вона ідеально підходить в якості калібрувальної мішені для перевірки нашого методу виявлення планет" , - говорить співавтор дослідження Хью Джонс (Hugh Jones) з Хертфордшира.

Астрономи використовували дані про Тау Кита відразу з трьох спектрографів - спектрографа HARPS, встановленого на 3,6-метровому телескопі в Європейській південній обсерваторії в Чилі, UCLES на англо-австралійському телескопі в Сайдінг-Спрінг (Австралія) і HIRES, встановлений на 10-метровому телескопі обсерваторії Кека на Гаваях.

Учені проаналізували дані і виявили періодичні коливання променевої швидкості зірки, які свідчили про присутність планетної системи.

"Ця періодичність може бути інтерпретована як прояв присутності планет на стабільних близьких до кругових орбітах, з періодами обертання в 13,9, 35,4, 94, 168 і 640 днів, і мінімальними масами в 2, 3,1, 3,6, 4,3 і 6,6 мас Землі відповідно", - говориться в статті.

Якщо отримані дані підтвердяться, то система Тау Кита стане другою планетною системою, найближчою до Сонячної - після планетної системи в однієї з зірок потрійної системи альфа Центавра.

Крім того, одна з п'яти планет Тау Кита - та, період обертання якої складає 168 днів, а маса 4,3 земної - виявилася у "зоні життя" - області, де вода може існувати у рідкому стані, а значить, є умови для існування живих організмів.

Разом з тим, вчені підкреслюють, що потрібні додаткові незалежні вимірювання, щоб підтвердити присутність планет біля зірки Тау Кита. !zn

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE


Читайте також:

Астрономи виявили три планети в «зоні життя» біля червоного карлика


Виявлено сотні нових галактик, які «штампують» зірки, як на конвеєрі

Астрономи розширили межі Всесвіту, знайдено нову «прикордонну» галактику (ВІДЕО)

Колайдер зафіксував рідкісний розпад часток, «поховавши» теорію нової фізики