Астрономи зняли на камеру гігантські сонячні торнадо (відео)

29 березня 13:48

Це перше зображення такого величезного торнадо, отримане за допомогою орбітального телескопа. Зонд SOHO раніше знаходив менші торнадо, але не міг сфотографувати їх або зняти на відео. Спостереження показали, що матерія рухалася у цих торнадо з середньою швидкістю 300 тисяч кілометрів на годину. Для порівняння, швидкість вітру в земних вихорах досягає лише 150 кілометрів на годину.

 

Британські астрономи змогли «зловити» і зняти на бортові камери сонячної обсерваторії SDO кілька гігантських плазмових торнадо, що переміщаються поверхнею світила біля протуберанців, що зароджуються, і продемонстували світу відеозаписи їхніх «мандрів» на британській Національній астрономічній конференції у Манчестері.

«Цілком можливо, що це перше зображення такого величезного торнадо, отримане за допомогою орбітального телескопа. Зонд SOHO раніше знаходив менші торнадо, але не міг сфотографувати їх або зняти на відео», - пояснив керівник групи Сін Лі (Xing Li) з університету міста Аберіствіт (Великобританія).

Група астрономів під керівництвом Лі виявила торнадо на поверхні Сонця у вересні 2011 року, спостерігаючи за розвитком одного з протуберанців за допомогою сонячної обсерваторії SDO.

Апарат SDO було запущено 11 лютого 2010 року і він є найдосконалішим інструментом дослідження Сонця. В ході місії, розрахованої на п'ять років, він вивчає магнітне поле зірки і його вплив на атмосферу Землі і клімат, "космічну погоду".

Вранці 26 вересня 2011 року бортовий телескоп AIA зафіксував біля підніжжя протуберанця точку, в якій надгаряча плазма температурою від 50 тисяч до 2 мільйонів градусів Кельвіна піднімалася у верхні шари атмосфери Сонця по спіральній траєкторії.

Спостереження показали, що матерія рухалася у цих торнадо з середньою швидкістю 300 тисяч кілометрів на годину. Для порівняння, швидкість вітру у земних вихорах досягає лише 150 кілометрів на годину.

«Такі унікальні гігантські торнадо повинні відігравати особливу роль у формуванні глобальних сонячних бур», - додав інший учасник дослідницької групи Х'ю Морган.

Вчені вважають, що подібні вихори є ознакою так званих корональних викидів матерії (CME, coronal mass ejection) - вибуховими викидами сонячної плазми, що перевершують за потужністю сукупність усіх ядерних боєзарядів в арсеналах держав світу.

Подібні «плювки» плазмою викликають магнітні бурі при зіткненні з магнітосферою Землі. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення, якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному обладнанні, перебоїв з радіозв'язком і на електричних мережах. Несуть величезну небезпеку для супутників на орбіті Землі та інших космічних апаратів. !zn

Читайте також:

На поверхні Сонця NASA зафіксувало торнадо (відео)

Вчені розрахували наслідки зіткнення Землі з чорною дірою

Спалахи на Сонці посилають на Землю мільярди кіловат енергії

Телескопи NASA зняли близько сонця «корабель прибульців на заправці» (фото/відео)