Астрономи знайшли екзопланету з кліматом як на Землі

03 лютого 09:10

У потрійний зоряній системі Gliese 667 знайдена гігантська землеподібна планета, де кліматичні умови схожі на земні.

 

Астрономи підтвердили існування у потрійний зоряній системі Gliese 667 у 22 світлових роках від Землі гігантської землеподібної планети, де кліматичні умови більш за все схожі на земні, йдеться у статті, яку опублікували в Astrophysical Journal Letters.

"Цю планету можна вважати найкращим кандидатом з точки зору існування рідкої води або навіть життя в тому вигляді, який існує на Землі", - заявив один з авторів статті Гильєм Англад-Ескуде (Guillem Anglada-Escude) з Інституту науки Карнегі у Вашингтоні.

Система Gliese 667, розташована в сузір'ї Скорпіона, складається з трьох невеликих зірок - двох відносно великих помаранчевих і невеликого червоного карлика. Маса помаранчевих карликів складає приблизно 65-75% мас Сонця, а їхня світність менше сонячної в 10-20 разів. Червоний карлик має масу у третину ваги нашого світила, а його світність досягає лише 0,1% від сонячної.

Нагадаємо, у 2009 році науковці виявили першу суперземлю цієї системи - Gliese 667Cb, яка обертається навколо червоного карлика на відстані 0,05 астрономічної одиниці (середніх радіусів орбіти Землі), що приблизно у вісім разів менше дистанції між Сонцем і Меркурієм. Вона робить один виток навколо світила за вісім неповних днів, а її вага наближається до шести мас Землі. За сучасними оцінками, температура поверхні на цій планеті занадто висока для зародження та існування життя.У листопаді 2011 року група вчених оголосила про існування ще однієї суперземлі, проте повторна перевірка даних та їх аналіз вимагали додаткового часу.Тепер Батлер і його колеги підтвердили існування нової планети і привласнили їй індекс Gliese 667Cc, проаналізувавши додаткову порцію знімків, отриманих телескопом VLT в Європейській південній обсерваторії (Чилі) і спектрографами у складі гавайської обсерваторії імені Кека і чилійської обсерваторії Лас Кампанас.

Нова суперземля виявилася трохи меншою за свою "сестру" - її вага становить лише 4,5 маси Землі. Крім того, вона віддалена на трохи більшу відстань від світила - 0,28 астрономічної одиниці. Один виток по своїй орбіті вона здійснює за 28 днів - для порівняння, Меркурій обертається навколо Сонця за 88 днів.

За словами науковців, на цій планеті склалися досить комфортні умови для зародження життя. Зокрема, вона отримує приблизно 90% від сукупної потужності випромінювання, яке досягає Землі від Сонця. Червоні карлики випромінюють більшу частину енергії в інфрачервоній (тепловій) частині спектра, завдяки чому на Gliese 667Cc панують практично земні температури.Як припускають вчені, дана система може мати в собі як мінімум ще дві планети - ще одну суперземлю з орбітальним періодом у 75 днів і газового гіганта на певному віддаленні від перших трьох планет. Подальші спостереження допоможуть підтвердити або спростувати це припущення. !znЧитайте також:Астрономи виявили у космосі алмазну планетуВчені відкрили планету з іншої галактикиЗемлі, можливо, знайшли "двійника"