Астрономи зі США визначили справжній колір нашої галактики

12 сiчня 14:40

Астрономи знають тепер, яким є справжній колір нашої галактики - Чумацького шляху. При спостереженні із Землі її назва відповідає дійсності - вона дійсно білого кольору. Порівняння типів зірок в інших галактиках дає такий же результат: їх зведений колір - білий з рожевим відтінком.

 

Доповідь на цю тему було представлено на виставці в Остіні у штаті Техас 219-й конференції Американського астрономічного союзу.

"Для астрономів колір галактики є одним з найважливіших параметрів спостережень, - заявив співробітник Піттсбурзького університету Джеффрі Ньюман. - Він говорить нам про вік зірок у цій галактиці - коли саме вони сформувалися, чи було це на ранніх етапах формування Всесвіту або ж процес цей триває досі".

Астрономи можуть тільки припускати, як виглядає наша Галактика, якщо дивитися на неї ззовні. Справа в тому, що Сонячна система розташована глибоко в одному з рукавів Чумацького шляху, а, окрім того, спостереженням заважають хмари космічного пилу.

Тому професор Ньюман і його студент Тім Ліквіа зайнялися створенням композитного вигляду нашої галактики на основі даних про приблизно мільйон інших галактик. Ці дані були отримані в рамках проекту Sloan Digital Sky Survey за картуванням зоряної карти неба. В якості відомих параметрів при пошуку схожих галактик дослідники користувалися масою Чумацького шляху, а також даними про темпи народження нових зірок.

"Колір нашої галактики для стороннього спостерігача можна порівняти з кольором свіжого снігу приблизно за годину до заходу", - говорить професор Ньюман.

Колірна температура розташовується в діапазоні лампи розжарювання і денного світла. Що стосується залежності кольору галактики і стадії її розвитку, то схоже, що Чумацький шлях знаходиться в середині свого терміну існування - судячи з його кольору, процес утворення в ньому нових зірочок сповільнюється, що є досить цікавою стадією еволюції.