Астрономи визначили вагу зірки Бетельгейзе

23 вересня 18:45

Астрономи оцінили масу Бетельгейзе - вона становить близько 13 сонячних мас. Стаття з'явиться у збірці The 9th Pacific Rim Conference on Stellar Astrophysics, а її препринт доступний на сайті arXiv.org.

 

Незважаючи на те, що Бетельгейзе була відкрита досить давно, досі невідомо відстань до неї і точна маса. Наприклад, згідно з різними моделями червоний надгігант (до цього класу зараховують зірку) розташовується на відстані від 180 до 1300 світлових років. Аналогічним чином різні способи оцінки маси дають результати від 10 до 20 сонячних мас.

У рамках нового дослідження вчені моделювали еволюцію масивної зірки. Як виявилося, від співвідношення радіуса і маси залежить те, з якою швидкістю яскравість диска зірки зменшується ближче до її краю. Цей параметр вчені визначили, виходячи з даних спостережень і їх припущень, що зірка знаходиться на відстані близько 650 світлових років від Землі.

Зовсім нещодавно астрономи з Європейської південної обсерваторії опублікували знімок туманності навколо Бетельгейзе у високій роздільній здатності. Середній радіус туманності, що складається переважно з силікатів та оксиду алюмінію, становить 400 астрономічних одиниць (відстаней від Землі до Сонця).