Астрономи відкрили найбільш віддалену від Землі галактику (ВІДЕО)

16 листопада 14:07

Завдяки телескопу "Хаббл" виявлена ​​галактика, що знаходиться на відстані 13,3 мільярда світлових років від нашої планети.

 

Учені, що працюють з орбітальними телескопами "Хаббл" і "Спітцер", виявили галактику, яка претендує на рекорд щодо віддаленості від Землі.

Галактика MACS0647-JD існувала, коли Всесвіту було всього 420 млн років (3% її нинішнього віку). Відстань від нашої планети до об'єкта - 13,3 млрд світлових років. Раніше рекордсменом була галактика MACS1149-JD, відстань до якої оцінювалося в 13,1 млрд світлових років.

Відкрита ж дослідниками MACS0647-JD настільки мала, що, як передбачається, астрономи побачили тільки перші кроки формування великої галактики.

Аналіз показує, що діаметр об'єкта менше 600 світлових років, тоді як типовий розмір галактик такого віку - близько 2 тисяч світлових років. Для порівняння, діаметр Великої Магелланової Хмари, карликової галактики-компаньйона Чумацького Шляху, становить 14 тисяч світлових років.

«Можливо, це один з численних будівельних блоків. Протягом наступних 13 млрд років він пережив десятки, сотні або навіть тисячі зіткнень з іншими галактиками і галактичними фрагментами», - вважає провідний автор дослідження Ден Коу з Інституту космічного телескопа.



Учені працювали в рамках міжнародного проекту CLASH, де вивчали далекі галактики за допомогою ефекту гравітаційного лінзування - викривлення променів світла скупченнями матерії великої маси, у тому числі і темної матерії.

Як відзначають дослідники, галактика, можливо, знаходиться дуже далеко для того, щоб відстань до неї можна було б остаточно підтвердити методом спектроскопії за допомогою наявних у людства телескопів. Тим не менш, астрономи впевнені, що проведений ними аналіз дозволяє вважати MACS0647-JD «чемпіоном» щодо віддаленості. !zn

Читайте також:

Астрономи відкрили систему планет, що зароджується (ФОТО)

Коллайдер зафіксував рідкісний розпад часток, «поховавши» теорію нової фізики

Астрономи отримали перше об’ємне зображення нитки темної матерії (ВІДЕО)

Телескоп зафіксував спалах від чорної діри в центрі нашої галактики (ФОТО)