Астрономи: У Землі раніше було два місяці

05 серпня 15:45

Астрономи висунули нову теорію, згідно з якою Земля колись мала два місяці. Вони сформувалися на зорі історії Всесвіту, але потім зіткнулися і сформували єдиний Місяць.

 

Вчені вважають, що Місяць з'явився в результаті зіткнення Землі з космічним об'єктом розміром з Марс близько 4,5 мільярдів років тому. Уламки, що відкололися, зрослися і з них сформувався Місяць.

Однак, на думку фахівця з планет Еріка Еспога з Університету Каліфорнії в Санта-Круз, це не пояснює так звану місячну дихотомію - сильне розходження між видимою та зворотною сторонами нашого супутника. Звернена до Землі сторона покрита кратерами і має тонку кору, а на зворотному боці, яку, довелося побачити лише астронавтам космічного корабля «Аполлон», є гори, що досягають 3 тисяч метрів у висоту, а кора більш товста.

За допомогою комп'ютера Ерік Еспог і Мартін Ютсі з Бернського університету змоделювали події, які, можливо і викликали географічну дихотомію між видимою та темною сторонами Місяця. На їхню думку, вона стала результатом повільного - менше двох з половиною кілометрів на секунду - зіткнення з сусіднім супутником менших розмірів.

«Виявляється, коли удар по Місяцю наноситься об'єктом, що знаходиться поруч, то його швидкість невелика - це дуже повільне зіткнення, - говорить Еспог. - До того моменту, коли він стикається з Місяцем, його енергії вже недостатньо, щоб сформувати великий кратер. Все, що він може зробити, це розпливатися по поверхні як великий млинець. Це було справжнісінькою знахідкою і коли ми це побачили на комп'ютерній моделі, ми зрозуміли, що з'ясували щось дуже цікаве».

Як сталося це зіткнення між двома супутниками? Вчені припускають, що маленький місяць, що складався з уламків тих же скелястих порід, що і його старший брат, застрягли в гравітаційному полі між Землею і великим місяцем мільярди років тому і поступово притягалися до великого місяця.

Астроном з Техаського інституту місяця і планет Пол Спудіс пропонує поки не поспішати з оцінками нової теорії.

«Це дуже інтригуюча ідея і - як усі нові ідеї - вимагає уважного вивчення, - говорить він. - Але на мій погляд, в ній є деякі спірні моменти. Поки я не противник, але і не прихильник цієї теорії - просто залишаються деякі сумніви».

Деякі вчені вважають, що місячну дихотомію можна пояснити, якщо порівняти зразки мінералів з видимої і темної сторони Місяця.

У вересні NASA в рамках місії GRAIL («Грааль») виведе на місячну орбіту два зонди, які, працюючи в парі, будуть заміряти гравітаційні поля нашого небесного сусіда. Вони мають допомогти астрономам поглибити свої знання про Місяць.

Є надія, що в результаті аналізу місячної кори аж до її ядра, вчені будуть краще розуміти, як утворилися планети нашої сонячної системи.

Стаття про можливе існування у Землі двох місяців опублікована в журналі Nature.