Арктика втратила рекордну кількість снігу і криги за останній рік

06 грудня 08:46

Арктика систематично і різко змінюється. Швидке танення льодів робить регіон Арктики ще більш вразливим, піддаючи більшій кількості сонячних променів.

 

В Арктиці в період із жовтня 2011 до серпня 2012 року розтанула рекордна з 1979 року кількість снігу, йдеться в доповіді Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США.

При цьому температура повітря в Арктиці не була аномально високою, наголошується в дослідженні.

На думку вчених, ці процеси обумовлені глобальним потеплінням клімату.

"Ми отримали докази того, що Арктика систематично і різко змінюється. Ці процеси носять систематичний характер, і зміни впливають один на одного", - заявив один із авторів доповіді і науковий консультант управління науково-дослідних робіт ВМС США Мартін Джеффріс.

- Танення полярних льодів призвело до підвищення рівня світового океану на 1,1 см

На його думку, зміни можуть бути незворотними. Швидке танення льодів робить регіон Арктики ще більш вразливим, піддаючи більшій кількості сонячних променів.

"На морі тануть шари снігу і льоду, ми втрачаємо яскраві відображають поверхні, збільшується площа темних поверхонь землі і океану, які піддаються сонячному випромінюванню. Це збільшує накопичення тепла в системі Арктики, що, у свою чергу, призводить до прискорення танення льодів. Це цикл, що самовідновлюється", - додав Джеффріс. !zn

Читайте також:

Зміни клімату загрожують Україні втратою більше половини орних земель

Вчені довели причетність людини до глобального потепління

Нью-Йорк опиниться під водою до 2300 року

Розкриття величезних дзеркал на орбіті Землі може привести до посухи