Археологи знайшли залишки вежі XV століття на місці будівництва майбутнього ТЦ у Львові

09 квiтня 15:01

Археологи на місці майбутнього будівництва торгівельного центру в Львові знайшли залишки Вежі ткачів - однієї з 28 веж Високого муру, що оточував середньовічний Львів.

 

Залишки Вежі ткачів знайшли львівські археологи під час розкопок у центрі міста, говориться в повідомленні прес-служби науково-дослідного центру Інституту археології НАН України "Рятівна археологічна служба".

Знахідку виявили під час розкопок на місці будівництва торгівельно-офісного центру. Під землею археологи виявили залишки Високого муру - першої лінії оборони Львова.

За словами наукового співробітника центру Остапа Лазурка, з історичних джерел відомо, що Висока стіна мала 28 башт - кожна була закріплена за одним або кількома ремісничими цехами. У разі нападу саме цей цех відповідав за оборону певної ділянки стіни.

В Україні через відсутність правового регулювання процвітає «чорна археологія»

Було відомо, що десь тут, на розі вулиць Лесі Українки та Друкарської, є рештки Вежі ткачів, однак точного місця розташування досі не знали. Історики припускали, що Високий мур, а отже, й Вежа ткачів, проходили під фасадами існуючих будівель. І ось тепер стало вже відомо точно, що він зміщений на метр-півтора в сторону дороги. За словами археологів, башта датується початком XV століття.

Науковий консультант НДЦ Юрій Лукомський розповідає: «Ми знайшли точку примикання вежі до Високої стіни. Обидва об'єкти зроблені з грубо оброблених вапнякових каменів. Дуже б хотілося дослідити її повністю. Це дослідження може допомогти з'ясувати, якими саме були ці вежі. Адже на деяких картах вони зображені як вежі закритого типу - з чотирма стінами, а на інших - відкритого типу, тобто тільки з трьома стінами. До сих пір у Львові не досліджували повністю вежі з Високої стіни».

Розкопки на вулиці Лесі Українки, 29 почали в середині березня цього року. Наразі археологи докопали до глибини трьох метрів. Серед найцікавіших знахідок – залишки керамічного водогону XV століття.

«Ці розкопки ще раз показують, наскільки цікавим є львівський підземний простір. Дослідження навіть невеликої ділянки можуть суттєво розширити наші знання про історію міста, розташування ключових об’єктів, побут мешканців тощо. Тому археологія важлива й необхідна не лише під час нового будівництва, а й у разі реконструкції чи облаштування старих пивниць», - говорить директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. !zn

Читайте також:

У Києві завершені розкопки на місці Десятинної церкви

До Львова повернули ікону, викрадену в 1984 році

Колекція «Платар» нарешті повертається в Україну після довгого перебування в США

Археологи знайшли в Бразилії найдавніший наскельне малюнок

Янукович пообіцяв посприяти поверненню в Україну з Америки праху Ярослава Мудрого