Археологи знайшли перше не письмове підтвердження існування Віфлеєму

28 травня 12:58

За словами археологів, знайдений маленький 1,5-сантиметровий шматочок глини окрім тексту Біблії є першим свідченням існування малої батьківщини Ісуса Христа - міста Вифлеєма у X-VI століттях до нашої ери.

 

Виявлений при розкопках в Єрусалимі шматочок глини з написами староєврейською мовою містить згадування про Віфлеєм - місто, в якому народився Ісус Христос. За словами археологів, окрім тексту Біблії, це перше свідчення існування Віфлеєму в період Першого Храму (X-VI століття до нашої ери).

Знахідка, яка має діаметр всього близько півтора сантиметрів, була зроблена при просіюванні ґрунту під час археологічних розкопок в національному парку Емек Цурім.

"Виявлена нами булла належить до сьомого року правління одного з трьох царів Іудеї VII століття до нашої ери - Єзекії, Манасії або Йосії", - розповів керівник розкопок Елі Шукрон (Eli Shukron).

Булла або відбиток, що залишається на шматку глини, супроводжувала вантаж, відправлений з Вифлеєму в Єрусалим. На думку археологів, вона належить до так званої групи "фіскальних" булл, що використовуються в адміністративних цілях при обліку податку.

Напис на буллі містить згадування про Віфлеєм, одне з найдавніших міст світу і батьківщину Ісуса Христа.

"Цей перший випадок, коли Віфлеєм або Бейт-Лехем з'являється не в Біблії, а в археологічній знахідці, відносять до періоду Першого Храму, - пояснює Елі Шукрон. - Знахідка підтверджує інформацію про те, що Віфлеєм був частиною Юдейського царства і існував більше 2700 років тому".

Згадка про Віфлеєм вперше зустрічається в Біблії, як про місце, неподалік від якого померла і була похована Рахіль, одна з дружин патріарха Якова (Буття 35:19). !zn

Читайте також:

Волхви могли прийти до Віфлеєму з Китаю, їх було не троє, а декілька десятків

Іранські богослови передрікають крах християнства за Євангелієм від Варнави


Ватикан зняв звинувачення з євреїв у розп'ятті Христа