Американські військові опублікували відео приземлення таємничого космічного «безпілотника»

18 червня 08:32

Перша частина ролика демонструється в інфрачервоному діапазоні, що дозволяє помітити нагріті частини «безпілотника». Згідно з офіційною версією, «безпілотник» - це тестова модель космічного корабля багаторазового використання, що дозволяє «обкатувати» технологію за відсутності шатлів, що пішли на спочинок.

 

Через добу після повернення з 15-місячного перебування на орбіті багаторазового космічного «безпілотника» X-37B не вщухають суперечки про цілі перебування в космосі цього американського корабля. Військові подробиць проекту не розкривають, обмежуючись констатацією очевидних фактів.

Відеозапис зробленj на базі ВПС США Ванденберг у Каліфорнії 16 червня о 17:45 за місцевим часом під час приземлення X-37B. Перша частина ролика демонструється в інфрачервоному діапазоні, що дозволяє помітити нагріті частини «безпілотника» - ніс і «черево».

Після того як шасі X-37B торкаються злітно-посадкової смуги, інфрачервоний режим відео відключається. З цього моменту «безпілотник» уже майже нічим не нагадує космічний корабель - швидше, своїх пасажирських «братів» із сімейства Boeing. Утім, очевидна і схожість зі знаменитими шаттлами, останній з яких - Атлантида - завершив багаторічну програму «Спейс Шаттл» польотом до МКС у липні 2011 року.

«Команда авіабази Ванденберг за рік виконала важку роботу з підготовки цього приземлення. І тепер ми по праву насолоджуємося плодами своєї праці», - заявив командувач 30-го підрозділу 14-ї повітряної армії ВПС США.

Коментарів про характер 15-місячної місії X-37B американські військові не дають. Згідно з офіційною версією, «безпілотник» - це тестова модель космічного корабля багаторазового використання, що дозволяє «обкатувати» технологію за відсутності шатлів, що пішли на покій.

«Враховуючи завершення програми «Спейс Шаттл», X-37B - єдина можливість розвивати наші космічні технології. А багаторазовість корабля дозволяє з куди меншим ризиком здійснювати випробування устаткування», - сказав один із керівників програми підполковника Тома Макінтайра.

Багато експертів не схильні вірити військовим і висловлюють три основні версії існування проекту X-37B. Перша - «безпілотник» - це космічний бомбардувальник, здатний завдавати ударів з орбіти. ! Zn

Читайте також:

Екіпаж МКС буде проводити екологічні уроки з космосу для школярів

Японія запустила в космос ракету з чотирма супутниками для моніторингу навколишнього середовища

На МКС виявлені мікроби, здатні вивести з ладу її обладнання