Японські астрономи виявили невідомий космічний спалах

04 червня 14:50

Спочатку у вчених було дві гіпотези щодо можливого джерела такої кількості зайвих космічних променів.

 

Японські астрономи виявили, що приблизно 1,2 тисячі років тому Земля піддалася найпотужнішому бомбардуванню космічними променями. Стаття вчених з'явилася в журналі Nature, а її короткий виклад наводить Nature News.

Вчені використовували дані про вміст вуглецю-14 в атмосфері (масив даних IntCal09), що були зібрані після аналізу деревних кілець і морських відкладень. Вони встановили, що в період з 774 по 775 роки нашої ери спостерігалося зростання вмісту цього ізотопу в атмосфері на 1,2 відсотка (це в 20 разів більше звичайних коливань цього параметра).

Відомо, що вуглець-14 утворюється в результаті бомбардування нейтронами азоту-14. Джерелом нейтронів, в свою чергу, є взаємодія космічних променів з верхніми шарами атмосфери.

Спочатку у вчених було дві гіпотези, що стосуються можливого джерела такої кількості зайвих космічних променів. Згідно з першою, промені виникли в результаті найпотужнішого вибуху наднової. В цьому випадку, однак, таку наднову мало бути видно і вдень, а її рештки неодмінно могли б знайшти за допомогою інфрачервоних і рентгенівських телескопів сучасні астрономи.

Згідно з іншою версією, джерелом променів став найпотужніший викид на Сонці. У свою чергу, подібний викид повинен був мати серйозні наслідки для озонового шару, а також мав би викликати полярні сяйва в південних широтах. Наприклад, в 1859 році, коли був зареєстрований найпотужніший з відомих на даний момент спалах Каррінгтона, сяйва спостерігалися на Гаваях і Кубі.

Таким чином, в даний час причини зростання вмісту вуглецю-14 вчені пояснити не можуть. Деякі фахівці стверджують, що причиною зареєстрованої події міг стати корональний викид маси на Сонці. Ця гіпотеза, однак, вимагає подальшого вивчення. !zn

Читайте також:

Сонце може "залити" Землю величезною дозою радіації


Астрономи описали зірку-двійника Сонця


Астрономи зняли на камеру гігантські сонячні торнадо (відео)

На Сонці стався потужний спалах