20 тисяч видів тварин і рослин перебувають під загрозою вимирання

19 червня 17:32

Під загрозою вимирання перебувають 19,8 тисяч видів, зокрема, 41% всіх видів амфібій, 25% ссавців, 13% птахів, 30% хвойних рослин. 801 вид числиться в категорії "зниклі", 63 види - "зниклі в дикій природі", 3,9 тисячі - перебувають у критичній небезпеці, 5,8 тисячі - в небезпеці і 10,1 тисячі - в уразливому становищі.

 

Винищення тварин і використання рослин в економічних цілях ставить під загрозу зникнення все нових видів флори і фауни, що в підсумку негативно позначається на населенні Землі. Такі дані містяться в новому виданні Червоної книги, опублікованому 19 червня Міжнародний союзом охорони природи (МСОП) напередодні відкриття в Ріо-де-Жанейро конференції ООН зі сталого розвитку на вищому рівні ("Ріо +20").

Експерти наукових установ, які брали участь у роботі над Червоною книгою, дали оцінку 63,8 тис. видів тварин і рослин, прийшовши до висновку, що під загрозою вимирання перебувають 19,8 тисяч видів, зокрема, 41% всіх видів амфібій, 25 % ссавців, 13% птахів, 30% хвойних рослин. 801 вид числиться в категорії "зниклі", 63 види - "зниклі в дикій природі", 3,9 тисячі - перебувають у критичній небезпеці, 5,8 тисячі - в небезпеці і 10,1 тисячі - в уразливому становищі.

"Стале майбутнє не може бути досягнуто без збереження біологічного різноманіття - видів тварин і рослин, їх місця існування, їх генів, не тільки для самої природи, але також і для 7 мільярдів людей, які залежать від них", - заявила генеральний директор МСОП Джулія Мартон-Лефевр.

Учені, зокрема, попереджають, що під загрозою зникнення знаходяться 36% видів скатів, 18% видів морського окуня. У загальній же складності надмірний рибний промисел скоротив більш ніж на 90% популяцію деяких промислових риб. Це в свою чергу ризикує негативно позначитися на мешканцях прибережних районів, де рибальство відповідає за 90% доходу людей або раціону їх харчування.

Окрема увага загострюється на тому, що вимирання загрожує 16% видів ендемічних в Європі метеликів, 18% видів летючих мишей. Як підкреслюється в дослідженні, метелики, птахи і кажани виконують важливу роль запилювачів, що безпосередньо впливає на виробництво однієї третини продовольства в світі, оцінювану в 200 мільярдів доларів рік, включаючи 87 з 113 видів сільськогосподарських рослин.

"У ситуації, коли вся увага прикута до" Ріо +20 ", викликає занепокоєння, що майже 100 видів птахів в Амазонії перейшли в найвищу категорію ризику зникнення", - пояснив представник міжнародної організації з захисту птахів та збереження їхнього середовища проживання "БердЛайф інтернешнл" Стюарт Батчерд.

У Червоній книзі МСОП зі штаб-квартирою в швейцарському місті Глан також йдеться про те, що чужорідні види представляють один з найбільший ризиків для світової продовольчої безпеки, будучи серйозною загрозою для амфібій, птахів і ссавців. Так, наприклад, під впливом кліматичних змін Водяний гіацинт (Eichhornia crassipes), рослина з тропічних районів Америки, стрімко покриває водойми в Африці, ускладнюючи доступ до води, судноплавство і рибний промисел. Щорічний потенційний економічний збиток від поширення цієї рослини для Чорного континенту оцінюється в розмірі 100 млрд доларів. !zn

Читайте також:

Акулам Атлантики загрожує зникнення

У Карпати завезуть зубрів для відновлення популяції

Планета - банкрут? Для забезпечення своєї життєдіяльності людям потрібно півтори Землі

В Україні за незаконну ловлю риби збільшать штрафи