ЗМІ з'ясували, хто зрадив і «замовив» Муаммара Каддафі

01 жовтня 11:35

У Лівії заявили, що «Каддафі вбив зарубіжний агент, якому вдалося потрапити у повстанську армію». У західних дипломатичних колах побутує думка, що якщо Каддафі і був убитий агентом, то той працював саме на французькі спецслужби. Замовником вбивства міг бути сам президент Франції Ніколя Саркозі. Розшукати Каддафі нібито допоміг президент Сирії Башар Асад, розсекретивши його номер телефону.

 

Замовником і організатором вбивства Муамара Каддафі міг бути сам президент Франції Ніколя Саркозі, повідомила італійська газета Corriere della Sera з посиланням на дипломатичні джерела у Тріполі.

Незабаром після початку військової операції НАТО, і сам Каддафі і його син Сейф аль-Іслам звинувачували французького лідера в зраді: Лівія спонсорувала його виборчу кампанію, а він віддячив підтримкою мандата на ведення війни.

- Екс-прем'єр Лівії підтвердив, що Каддафі фінансував президентську кампанію Саркозі

На зацікавленість колишнього французького керівництва в "замітанні слідів" вказували багато хто, навіть білоруський прихильник Каддафі Олександр Лукашенко. "Лівію вбили, зґвалтували і знищили Каддафі, і зараз намагаються знищити його родину, щоб слідів не залишилося. Ось вам демократія", - заявив президент Білорусії у травні.

- Лукашенку не сподобалося, як вчинили з Каддафі

Ще кілька днів тому лівійський політичний діяч Махмуд Джабріль, який раніше входив до Перехідної національної ради, а тепер претендує на прем'єрське крісло, заявив, що «Каддафі вбив зарубіжний агент, якому вдалося потрапити в повстанську армію», пише газета. А в західних дипломатичних колах, відзначає кореспондент Corriere della Sera, побутує думка, що якщо Каддафі і був убитий агентом, то той працював саме на французькі спецслужби.

Колишній співробітник прес-служби ПНР, відповідальний за роботу з іноземними ЗМІ, Рамі аль-Обейді розповів Corriere della Sera, як вдалося встановити місцезнаходження Каддафі, якого довго не могли знайти. За його даними, цього разу на зраду пішов вже президент Сирії Башар Асад.

«За супутниковим телефоном Iridium він зв'язувався з низкою своїх прихильників, які втекли з країни в тому числі за сприяння Башара Асада. Серед них був, наприклад, фахівець з телевізійної пропаганди Юсуф Шакір (нині благополучно осів у Празі). І сирійський президент передав номер телефону Каддафі спецслужбам. В обмін Париж обіцяв сприяти обмеженню міжнародного тиску на Сирію», - розповів Рамі аль-Обейді.

Якщо ця інформація вірна, то сирійська влада, схоже, стала жертвою зради слідом за Каддафі. В кінці минулого місяця вже новий президент Франції Франсуа Олланд представив план з повалення Башара Асада, а також закликав якнайшвидше створити тимчасовий уряд сирійської опозиції і пообіцяв його тут же визнати.

«Виявити місцезнаходження Iridium було дріб'язковою справою для фахівців НАТО. Якщо цей факт підтвердиться, то тоді мова йде про перший крок до трагічної загибелі Каддафі», - цитує Inopressa автора статті Corriere della Sera. !zn

Читайте також:

Франція готова вторгнутися в Сирію

Франція назвала умови військового вторгнення в Сирію

Саркозі заперечує, що брав гроші у Каддафі на президентську кампанію

У Франції спростовують слова сина Каддафі про спонсорування Лівією Саркозі

Суд над сином Каддафі перенесений на п'ять місяців