ЗМІ: відставка міністра фінансів дозволить Хорошковському створити мегаміністерство

07 жовтня 09:53

Безпрецедентна перевірка, яка проходить у Міністерстві фінансів, може закінчитися звільненням міністра Федора Ярошенка, після чого голова СБУ Валерій Хорошковський очолить відразу кілька відомств.

 

Результати перевірки з'являться не раніше 17 жовтня, а сама вона завершиться 21 жовтня (в Мінфіні стверджують - 19 жовтня). Джерело "КоммерсантЪ-Украина" в уряді стверджує, що за перевіркою піде відставка міністра. Це дозволить звільнити місце для нинішнього голови СБУ Валерія Хорошковського, який стане новим віце-прем'єром і очолить Міністерство фінансів. За словами джерела Хорошковський повинен буде закінчити податково-митну реформу, об'єднавши і податкову, і митницю у структурі Мінфіну. Хоча керівники Держмитниці Ігор Калєтнік і ДПС Віталій Захарченко можуть зберегти свої посади.

"Перевіряється абсолютно все - від того, як Мінфін реагує на факти нецільового використання бюджетних грошей, до витрачання коштів резервного фонду бюджету. На Ярошенку лиця немає, він же розуміє, з чим пов'язана перевірка", - розповіло джерело видання в уряді.

Інше джерело з установи, що бере участь у перевірці, уточнило, що досліджується 40-50 питань, що належать до всього періоду з моменту вступу Федора Ярошенка на посаду. В основному приділяється увага не тому, як Мінфін курує держфінанси, а тому, як міністерство у своїй діяльності враховує і виконує доручення і укази президента в рамках економічних реформ.

"Наприклад, було завдання скоротити кількість бюджетних програм, активізувати співпрацю з науковими інститутами", - говорить співрозмовник. За його словами, ДПС вивчає формули, за якими розраховуються податкові ставки, бюджетні плани та їх економічне об
ґрунтування. У Державній податковій службі від коментарів відмовилися.

Нагадаємо, раніше ZN.UA повідомляло, що у Міністерстві фінансів України з понеділка, 3 жовтня, за дорученням президента Віктора Януковича проходить комплексна перевірка діяльності міністерства, яка не має аналогів за своїми масштабами, із залученням значної кількості представників різних відомств.