ЗМІ: Телефонного зв'язку з Жанаозені немає

16 грудня 20:45

Досі відсутній телефонний зв'язок з містом Жанаозен у Мангістауській області на заході Казахстану, де 16 грудня відбулися масові заворушення і, за офіційними даними, загинуло 10 людей, повідомляє радіо "Азаттик".

 

Кореспонденти радіо намагаються додзвонитися до мешканців міста, зокрема до деяких учасників страйку нафтовиків, який уже сьомий місяць проходить у Жанаозені. Але їхні телефони відключені, говориться в повідомленні.

Крім того, у повідомленні радіо подаються непідтверджені дані з посиланням на очевидців про демонстрації в Актау на підтримку учасників подій у Жанаозені і про те, що поліція розганяє демонстрацію. Офіційних коментарів з приводу цієї інформації не надходило.

Тим часом генеральний прокурор республіки Асхат Даулбаєв на терміново скликаному в п'ятницю ввечері брифінгу в Астані заявив, що, "за попередніми даними, в результаті масових заворушень в Жанаозені загинуло 10 людей, є поранені, в тому числі серед співробітників поліції".

Він повідомив, що за фактами масових заворушень порушено кримінальні справи.

«За дорученням глави держави слідчо-оперативна група на чолі з міністром внутрішніх справ вилетіла в Жанаозені для прийняття всіх необхідних заходів щодо припинення злочинних дій, виявлення та покарання організаторів заворушень, відновлення громадської безпеки в місті», - сказав генпрокурор.

За версією Генеральної прокуратури, масові заворушення сталися «внаслідок злочинних дій групи осіб» під час святкових заходів.

«Мирні громадяни, які зібралися на центральній площі для святкування 20-річчя незалежності країни, зазнали нападу групи хуліганів», - поінформував А.Даулбаєв.

«Грубо порушивши громадський порядок, правопорушники напали на поліцейських, перевернули новорічну ялинку, зруйнували розставлені з нагоди свята юрти і сцену, підпалили поліцейський автобус», - розповів А.Даулбаєв.

Як зазначив генпрокурор, «у відповідь на вимогу правоохоронних органів припинити протиправні дії хуліганська група вчинила напад на співробітників правоохоронних органів з метою захоплення зброї, при цьому вони застосовували і холодну зброю».

«У результаті масових заворушень були спалені будівля міського акімату, готелі, адміністративний будинок компанії „Озенмунайгаз“, - повідомив генпрокурор. - Знищено майно фізичних та юридичних осіб, були спалені автомобілі, розграбовані банкомати».

Перше офіційне повідомлення про масові заворушення в Жанаозені від генеральної прокуратури з'явилося в п'ятницю після обіду. «Повідомлення про перестрілку і жертви, що з'явилися в соціальних мережах, не відповідають дійсності», - йшлося в тому повідомленні.

Тим часом в Інтернеті стрімко поширювалися чутки про численні жертви і пожежі в Жанаозені.

У другій половині дня п'ятниці в Казахстані став недоступний сайт мікроблогів Twitter. Деякі інтернет-користувачі пов'язали можливе блокування сайту з подіями в Жанаозені.

Генеральний прокурор республіки на брифінгу зачитав лише підготовлену заяву, але не став відповідати на питання журналістів.