ЗМІ: Брюссель чекає від Януковича відповіді у справі Тимошенко до 19 жовтня

17 жовтня 06:13

Поїздка президента України Віктора Януковича до Брюсселя, яку заплановано на четвер, 20 жовтня, досі залишається під питанням.

 

Лідери Євросоюзу досі не можуть визначитися, чи запрошувати їм В.Януковича. «Ми готуємося і до візиту, і до варіанту його скасування», - заявило «Коммерсант-Украина» джерело у зовнішньополітичній службі ЄС.

Як розповіло виданню інформоване джерело у Брюсселі, керівництво ЄС повідомило Київ про умови, за яких візит може відбутися: «Єврокомісія передала В.Януковичу неофіційне повідомлення про те, що не буде проводити перемовини з ним доти, поки він не продемонструє рішучої реакції у справі Тимошенко. До вівторка-середи Янукович повинен вирішити це питання».

В ЄС не вимагають звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко у зазначені терміни, розуміючи, що це неможливо. Співрозмовники видання очікують прийняття парламентом і підписання президентом закону про гуманізацію Кримінального кодексу у тій редакції, яка гарантує повну реабілітацію лідера «Батьківщини» при розгляді апеляції.

Однак цим вимоги ЄС не вичерпуються. Брюссель наполягає на об'єктивному розгляді кримінальних справ у відношенні інших опозиційних політиків і на їх допуску до участі у парламентських виборах, а також має намір вимагати від Києва «певних змін виборчого законодавства». «Відносини між Україною та ЄС вже не будуть такими, як раніше», - заявив один з європейських дипломатів.

Як повідомлялося, 11 жовтня Печерський райсуд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років ув'язнення із забороною займати певні державні посади протягом ще 3 років. Також суд зобов'язав Ю.Тимошенко виплатити «Нафтогазу України» 1,516 млрд грн.

Вирок викликав різку критику як лідерів Євросоюзу і США, так і Росії.