Журналісти Білорусі «на своєму гіркому досвіді» застерегли українських колег

28 вересня 13:04

Журналісти Білорусі застерегли, що прийняття закону про наклеп завдасть великої шкоди свободі слова в Україні, сприятиме посиленню самоцензури серед журналістів і знизить ефективність журналістського контролю над владою. Як приклад вони привели випадки кримінального переслідування за наклеп щодо Лукашенка.

 

Білоруська асоціація журналістів висловлює солідарність із українськими колегами, які протестують проти введення кримінальної відповідальності за наклеп.

«Ми вважаємо, що прийняття такого закону завдасть великої шкоди свободі слова в Україні, сприятиме посиленню самоцензури серед журналістів і знизить ефективність журналістського контролю над владою», - підкреслюється в заяві БАЖ.

За словами білоруських журналістів, «починаючи з 2000-х років статті за дифамацію (наклеп) не раз ставали підставою для реального позбавлення волі білоруських журналістів, для обшуків і конфіскації їх професійної техніки та носіїв інформації. Навіть сьогодні в Білорусі у двох кримінальних справах за наклеп проти президента (Олександра Лукашенка) і представника влади журналісти проходять як обвинувачені».

- Журналіста можуть посадити на три роки за критику Лукашенка

Білоруська асоціація журналістів закликає владу України відмовитися від введення кримінальної відповідальності за наклеп. Захист особистих і майнових прав має здійснюватися в порядку цивільного судочинства, наголошується в заяві.

Нагадаємо, 1 жовтня о 10.00 під Верховною Радою Незалежна медіа-профспілка України в співдружності з іншими журналістськими організаціями проводить мітинг протесту проти законопроекту депутата Віталія Журавського, яким планується введення кримінальної відповідальності за наклеп. !zn

Читайте також:

Стартувала акція протесту проти законопроекту про наклеп

Рада Європи закликала Україну не вводити кримінальну відповідальність за наклеп

Відомий американський карикатурист порадив українцям продовжити боротьбу за свободу

Партія регіонів вирішила відкликати закон про наклеп