Збірна Іспанії може відмовитися зіграти у фіналі Євро-2012 через Тимошенко

07 травня 07:28

Уряд Іспанії має намір бойкотувати фінал Євро-2012 у Києві, якщо туди проб'ється національна збірна країни. Іспанія висловила невдоволення ситуацією з утриманням та лікуванням екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

 

Бойкот чемпіонату Європи вже дійшов до самих футболістів. Збірна Іспанії може не вийти на фінальний матч Євро-2012, якщо український уряд не розбереться в ситуації з утриманням у в'язниці колишнього прем'єр-міністра країни Юлії Тимошенко. Про це заявив міністр закордонних справ Хосе Мануель Гарсія-Маргаліт.

Такий варіант можливий у разі консолідованого бойкоту з боку всіх європейських команд. І звичайно ж, іспанцям ще потрібно вийти у фінал.

«Якщо збірна Іспанії проб'ється у фінал чемпіонату Європи, то на матчі не буде жодного представника нашого уряду. Ми вирушимо до Києва, тільки якщо українці розберуться в ситуації з Тимошенко», - заявив він. За словами іспанського чиновника, варіант з бойкотом фінального матчу футболістами вже обговорюється з Німеччиною.

Поштовхом до нової хвилі заяв стала поява в інтернеті фотографії Тимошенко, на яких екс-прем'єр демонструє сліди побоїв, нібито завданих їй у Качанівській колонії при транспортуванні в лікарню.

Прокурори ж стверджують, що сліди на тілі ув'язненої виникли в результаті «контакту з тупими твердими предметами», і Тимошенко можуть звинуватити в заподіянні побоїв самій собі.

Так, 30 квітня офіційний представник уряду Німеччини підтвердив, що канцлер ФРН Ангела Меркель ставить свою поїздку до України під час Чемпіонату Європи з футболу в залежність від долі Тимошенко. «Конкретних планів щодо поїздки, як і раніше немає», - сказав він, уточнивши, що подальше планування залежить від розвитку ситуації навколо ув'язненої Тимошенко.

До бойкоту Євро-2012 приєднався президент Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу. Зокрема, він проігнорує церемонію відкриття чемпіонату, яка відбудеться 8 червня 2012, слідом за Меркель свою поїздку в Україну скасував президент Чехії Вацлав Клаус.

Також європейські політики вирішили бойкотувати саміт держав Центральної Європи, який повинен пройти 11-12 травня 2012 р. у Ялті.

Європейський союз розглядає тюремний термін Тимошенко, що почався у жовтні 2011 р., як політично мотивований. Європейська влада також серйозно стурбована чутками про погіршення здоров'я колишнього прем'єр-міністра і побиття її тюремними охоронцями.

Читайте також:

Меркель не буде бойкотувати Євро-2012, якщо Тимошенко відпустять до Берліна

Британський принц Вільям відмовився їхати на Євро-2012 в Україну


Ніхто з єврокомісарів не має наміру відвідувати заходи, присвячені Євро-2012 в Україні

Заклики до бойкоту Євро-2012 нагадали українському МЗС методи «холодної війни»