Заступник генсекретаря ООН звинуватив повстанців у військових злочинах

27 сiчня 04:43

Сепаратисти, запустивши ракети в напрямку Маріуполя, знаходиться поза зоною бойових дій, цілеспрямовано завдали удару по цивільному населенню

 

На позачерговому засіданні Ради Безпеки ООН, обговорюючи в понеділок, 26 січня, загострення ситуації в Україні, заступник генерального секретаря ООН Джефрі Фелтман звинуватив проросійських сепаратистів у скоєнні військових злочинів.

За його словами, організація, яка запустила ракети в напрямку Маріуполя, знаходиться поза зоною бойових дій, цілеспрямовано завдала удару по цивільному населенню, що є порушенням міжнародного гуманітарного права. І винні в цьому злочині повинні постати перед судом.

При цьому, зазначив Фелтман, експерти ОБСЄ однозначно визначили, що ракети були випущені з території, контрольованої проросійськими сепаратистами.

Фелтман також закликав повернутися до політичного врегулювання конфлікту в "женевському форматі" - за участю України, Росії, ЄС і США.

За словами заступника генсека ООН, сепаратисти повинні "негайно припинити провокаційні насильницькі дії, дотримуватися міжнародного законодавства та виконувати свої зобов'язання". Він також закликав російське керівництво використовувати свій вплив на сепаратистів, щоб змусити тих припинити насильство.

Читайте також: Росіяни стали менше уваги приділяти Україні більше - девальвації рубля

Лідери фракцій погодили з президентом України Петром Порошенком рішення Верховної Ради про визнання Росії країною-агресором на позачерговому засіданні Верховної Ради 27 січня.