Суд закрив справи проти оточення Тимошенко щодо ЄЕСУ

17 листопада 09:00

Вищий спеціалізований суд визнав незаконним закриття у 2004 році кримінальної справи проти оточення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко - Геннадія Тимошенка, а також трьох керівників корпорації ЄЕСУ.

 

Суд оголосив резулятивну частину ухвали. Таким чином, касаційна скарга Генеральної прокуратури України на постанову Шевченківського районного суду Києва на закриття кримінальних справ стосовно Г. Тимошенко та А. Болюри за відсутністю в їх діях складу злочину скасована. Разом з тим, Вищий спецсуд припинив провадження у цих справах у зв'язку із закінченням терміну давності.

Нагадаємо, у грудні 2004 року Шевченківський райсуд Києва визнав незаконною постанову Генпрокуратури про порушення кримінальних справ проти чоловіка Ю.Тимошенко, її свекра і 3 керівників ЄЕСУ.

Свекор Ю.Тимошенко раніше фігурував у кримінальних справах за підозрою у причетності до розкрадання бюджетних коштів і несплаті податків ЄЕСУ.

Нагадаємо, стосовно Ю.Тимошенко порушено нову кримінальну справу за покладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України. В СБУ підкреслюють, що підставою для порушення нової кримінальної справи проти екс-прем'єра України, лідера партії «Батьківщина» Ю.Тимошенко став лист Міноборони РФ Кабінету міністрів, в якому порушувалося питання погашення заборгованості ЄЕСУ
на суму 405,5 млн дол

За інформацією СБУ, обвинувачення
у цій справі Ю.Тимошенко було пред'явлено 12 жовтня.

Раніше міністр юстиції Олександр Лавринович повідомляв, що у міністерстві фінансів немає ніякої інформації, яка б підтверджувала надання державних гарантій за зобов'язаннями корпорації ЄЕСУ.