Закон про біометричні паспорти офіційно оприлюднено, він набуде чинності з 6 грудня

05 грудня 08:55

Закон про біометричні паспорти набере чинності з 6 грудня. Згідно з документом, паспорт буде містити вмонтований чіп з біометричною інформацією: фото людини, відбитки пальців та інформацію про громадянина, власника чинного паспорта.

 

Підписаний президентом України Віктором Януковичем закон про біометричні паспорти оприлюднено в офіційному виданні Верховної Ради, він набуде чинності з 6 грудня.

Закон опубліковано 5 листопада в газеті "Голос України".

Як повідомлялося, Рада 2 жовтня ухвалила закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». 19 листопада президент повернув закон до парламенту зі своїми пропозиціями. 20 листопада парламент прийняв закон у новій редакції з пропозиціями глави держави.

- У Євросоюз можна буде їздити і без біометричних паспортів

Згідно з документом, паспорт буде містити вмонтований чіп з біометричною інформацією: фото людини, відбитки пальців і інформацію про громадянина. За бажанням в біометричний паспорт може бути включена додаткова інформація. У той же час інформація біометричних паспортів вноситься до Єдиного державного демографічного реєстру - це електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки, використання інформації про громадянина держави. Також, відповідно до закону, така інформація є конфіденційною, а її нерозголошення гарантується державою.

Кожен громадянин України, незалежно від віку, зобов'язаний отримати біометричний паспорт. Оформлення біометричного паспорта для всіх осіб, починаючи з народження (замінивши тим самим свідоцтво про народження), оновлюється кожні 10 років.

Введення в Україні біометричних паспортів обумовлено Планом дій щодо запровадження безвізового режиму з ЄС, схваленим у листопаді 2010 року. !zn

Читайте також:

У Євросоюз можна буде їздити і без біометричних паспортів

Біометричні паспорти в Україні видаватимуть з 1 січня

Янукович запропонував гарантувати українцям право на відмову від отримання біопаспортов за релігійними переконаннями

Бродський знову закликав Януковича ветувати закон про біометричні паспорти