Західні ЗМІ: Янукович будує імперію, на чолі якої буде стояти його сім'я

29 серпня 08:58

Український президент Віктор Янукович обрав шлях арабських та азіатських глав держав, які вибудовують правлячі династії, призначаючи наступниками членів своїх сімей.

 

Президент України Віктор Янукович у середині свого терміну приміряє на себе нову роль - будівельника економічної імперії, на чолі якої буде стояти його сім'я. Про це пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Якщо на початку своєї політичної кар'єри Януковича вважали скоріше інструментом клану регіональних донецьких олігархів з кримінальним минулим, то останнім часом множаться докази того, що український президент намагається позбутися зайвого впливу своїх колишніх патронів. Для цього він задіяв дві групи засобів. По-перше, він поставив на ключові посади в держапараті людей, що не мають нічого спільного з його старими спонсорами. По-друге, за допомогою хитромудрих сімейних зв'язків він намагається вибудувати власну економічну імперію, яка в перспективі дозволить йому діяти на рівних з тими, хто свого часу сприяв його формуванню як політика і його приходу у владу", пише FAZ.

Перебудову держапарату Янукович почав з системи правосуддя, і вже до кінця 2010 року йому вдалося настільки збільшити контроль над Конституційним судом, що той прийняв рішення про розширення президентських повноважень, а потім була розгорнута широкомасштабна судова кампанія проти лідерів опозиції. Після показового процесу над екс-прем'єром Юлією Тимошенко в Україні всім стало зрозуміло, що опір закінчується в'язницею, констатує автор.

Потім президенту вдалося розширити сферу свого впливу в армії, МВС і спецслужбах, а також у фінансових інститутах, таких як Центробанк, Міністерство фінансів і податкові органи, де він зробив ставку на сім'ю і в першу чергу на свого старшого сина. Олександр Янукович в 2012 році зайняв 98-ме місце серед найбагатших співвітчизників за версєю Forbes - його капітал оцінюється у 99 млн доларів, пише FAZ.

За інформацією видання, Янукович обрав шлях арабських і азіатських автократів, які вибудовують правлячі династії, призначаючи наступниками своїх синів. !zn

Читайте також:

На Януковича може вплинути лише його старший син, - Гримчак

Старший син Януковича у 2011 році сплатив понад 8,5 млн грн податків

Клименко про главу НБУ і сина Януковича: Вони відчувають біль держави

Син Януковича позичив «Укрзалізниці» 40 мільйонів

Син Януковича - в сотні найбагатших українців