Західні ЗМІ про переговори в Мілані: Путін не пішов на жодні поступки

20 жовтня 14:28

Путіна в Мілані пустили за один стіл з лідерами Європи, але він не пішов на жодні поступки, окрім натяків на ціну газу.

 

Після оголошеної економічної і політичної ізоляції, минулого тижня лідери Євросоюзу постелили перед Володимиром Путіним червоний килим і сіли з ним за один стіл. Але президент Росії так і не пішов на суттєві поступки.

Так оцінює переговори в Мілані за участі президента України Петра Порошенка, Володимира Путіна і лідерів ЄС французька газета Le Monde.

"Після цілої низки зустрічей, три з яких були з президентом України Порошенком, Путін не зробив жодної серйозної поступки для зупинки війни в Україні, яку влаштували підтримувані Москвою бойовики. Хоча перед тим президент Росії намагався вдавати миротворця і навіть оголосив про відведення військ від українського кордону", - пише видання, додаючи, що з березня Путіна було оголошено мало не особою нон-ґрата в країнах ЄС.

Але на момент перебування Путіна в Мілані, в НАТО заявили, що суттєвого руху військ Росії від кордону немає.

Оглядач італійської газети La Stampa Анна Зафесова, аналізуючи підсумки зустрічі Порошенка і Путіна в Мілані, звертає увагу на натяки обох лідерів щодо ціни на газ для України.

"Після 45-хвилинної розмови Путіна і Порошенка президент України заявив, що угоди про постачання і транзит газу з Москвою ще немає, в цей же час російський лідер через кілька хвилин після того заявив, що домовленість є", - йдеться в статті.

При цьому Путін додав, що ЄС варто було б підставити плече Україні в погашенні боргів за газ перед Росією. А Москва у свою чергу спише 1 мільярд доларів боргу за рахунок транзиту.

Оглядач також зауважує, що єдиним успіхом переговорів у Мілані стало те, що Путін не наполягав на незалежності так званих "ЛНР" і "ДНР", визнавши їх частиною України. Про це, зокрема сказав президент Європейської ради Герман Ван Ромпей.

Читайте також: Переговори в Мілані виявилися безрезультатними - Польща

В цей же час видання La Pepublicca пише, що Путін в цілому розчарував лідерів Європи у Мілані.

"Він віддав перевагу дивитися на парад ржавих танків, ніж говорити з нами", - злилася за вечерею в четвер канцлер Німеччини Ангела Меркель через спізнення Путіна на саміт в Мілані.

Однак наступного ранку почалися активні переговори в нормандському форматі. Видання вважає, що найбільший прорив у зустрічі Порошенка і Путіна в Мілані, на відміну від розмови в Нормандії, якраз стався на полі газової війни. Розмова принаймні почалася.

"Але принципові технічні моменти щодо угоди про поставки газу залишилися крихкими. Про це свідчить те, що після розмови Путіна і Порошенка наодинці, лідери так і не змогли оголосити про якісь конкретні домовленості", - йдеться в статті.

Однак президент Франції Франсуа Олланд поспішив оголосили про успіх зустрічі і про анонсувати новий діалог між Путіним і Порошенком у вівторок в Брюсселі.

"В Європі дивляться з оптимізмом на цю зустріч, сподіваючись, що Україна і Росія домовляться між собою щодо газу, і зима буде спокійною. Однак зрозуміло, що шантаж газом – це основна зброя в руках Путіна. І він не відмовиться нею скористатися для досягнення своєї мети в українській кризі", - йдеться в статті.

The Wall Street Journal з посилання на свої джерела розкриває деталі переговорів у Мілані і пише, що між канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Росії Володимиром Путіним почалася сварка щодо України.

"Ангела Меркель почала сваритися з Володимиром Путіним перед іншими лідерами через Україну. Путін заявив, що анексія Криму була законною, а Меркель різко заперечила йому", - пише видання.

Після цього, канцлер Німеччини заявила пресі, що не бачить жодного прориву у врегулюванні української кризи.

В цей же час оглядач швейцарського видання Neue Zurcher Zeitung Даніель Вехлін сумнівається, що в Мілані про Крим взагалі хтось говорив.

"Світова спільнота продовжує повторювати, що не визнає Крим частиною Росії. Але жодних реальних рецептів, як виправити цю ситуацію в неї немає. Санкції, введені проти Росії, покликані не скільки покарати Москву, як змусити її утриматися від агресивної поведінки в майбутньому", - пише оглядач.

На його думку, ключовим питанням обговорення в Мінську було саме виконання Мінських домовленостей щодо перемир'я, які, в першу чергу, вигідні саме Кремлю. Виконавши ці домовленості, так звані "ДНР" і "ЛНР" не здобудуть незалежність, але структурно закріпляться. Таким чином Москва отримає заморожений конфлікт і ще один інструмент окрім газу, який дозволить їй впливати на Київ.

Американське видання The Daily Beast звертає увагу на те, що перед розмовою з європейськими лідерами і Порошенком Володимир Путін поїхав на віллу до старого друга Сільвіо Берлусконі, в якій екс-прем'єр Італії влаштовував свої горезвісні оргії. Видання вважає, що це візит ще раз підкреслює несерйозне ставлення Путіна до переговорів у Мілані.

Раніше в МЗС Австрії розповіли, що Путін у кулуарах Мілана зізнався, що впливає на бойовиків в Україні - МЗС Австралії. Міністр енергетики України Юрій Продан заявив, що Росія в Мілані відмовилася від газового компромісу, який підтримала раніше. Хоча сам Путін назвав зустріч з Порошенком в Мілані "позитивною". !zn