Західні ЗМІ перекрутили слова Баррозу про можливість перегляду асоціації Україна-ЄС

27 вересня 15:20

Президент Єврокомісії вважає, що текст договору про асоціацію можуть правити виключно його підписанти, а не третя сторона.

 

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу не заявляв про готовність Євросоюзу переглянути текст Угоди про асоціацію з Україною, як раніше написала газета Wall Street Journal.

Як стало відомо DT.UA від джерела, близького до Єврокомісії, під час інтерв'ю WSJ Баррозу було поставлено питання про можливість внесення змін до тексту Угоди про асоціацію між Україною і ЄС у зв'язку з листом на ім'я голови ЄК президента Росії Володимира Путіна.

Як свідчить джерело, президент ЄК відповів, що будь-які зміни в УА "можуть бути внесені лише стороною Угоди, а не третьою стороною, як і у випадку з іншими міжнародними договорами". При цьому Баррозу підкреслив, що у ЄС немає намірів змінювати текст Угоди про асоціацію з Україною.

Джерело особливо підкреслило, що слова президента ЄК могли бути перекручені журналістами. У цьому зв'язку він повідомив, що ЄС дотримується такої позиції щодо можливих змін у тексті УА. По-перше, Угода про асоціацію є двостороннім документом. По-друге, зміни до її тексту, як і будь-якого тексту міжнародного договору, можуть бути запропоновані виключно його підписантами, а не третьою стороною. По-третє, сторона ЄС не має жодних намірів ініціативно вносити зміни в Угоду. По-четверте, метою тристоронніх консультацій залишається обговорення аспектів імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Нагадаємо, 26 вересня видання Wall Street Journal з посиланням на слова президента ЄК Жозе Мануеля Баррозу повідомило, що Євросоюз відступив від принципової позиції в жодному разі не переписувати умови угоди про асоціацію з Україною.

Раніше Євросоюз під тиском Кремля вже погодився відкласти імплементацію економічної частини угоди про асоціацію з Україною на 15 місяців.

Брюссель пішов на такий крок, щоб Москва не намагалася тиснути на Київ економічно, враховуючи тісні російсько-українські зв'язки. Однак невдовзі після цих поступок Росія висунула нові вимоги Україні і ЄС, згідно з якими сторони не повинні виконувати угоду про асоціацію. Кремль також вимагає переписати вже ратифікований документ.

Єврокомісар з питань розширення Штефан Фюле заявив, що вимоги Росії "з паралельної реальності" і нічого не мають спільного зі здоровим глуздом. !zn