Заарештовано останнього з розшукуваних Міжнародним трибуналом учасників югославського конфлікту

20 липня 10:14

Сербська поліція заарештувала колишнього президента самопроголошеної Республіки Сербська Країна (на території Хорватії) Горана Хаджича. Це останній з учасників військового конфлікту в Югославії початку 1990-х років, що розшукуються Міжнародним трибуналом.

 

Відповідну інформацію, оприлюднену у середу, 20 липня, сербською телерадіокомпанією B92, підтвердив агентству «Рейтер» і неназваний представник сербської влади.

52-річний Г.Хаджич вважається втікачем з 2004 року. Міжнародний трибунал у колишній Югославії (МТКЮ) інкримінує йому військові злочини і злочини проти людяності, скоєні у 1991-1993 роках, коли Г.Хаджич був лідером хорватських сербів, включаючи «переслідування людей на підставі політичних, расових чи релігійних відмінностей, вбивства, тортури, депортації і насильницьке переміщення».

Г.Хаджич став останнім з розшукуваних Гаазьким трибуналом югославських злочинців після того, як у травні 2011 року у Сербії було арештовано колишнього командувача армією боснійських сербів Ратко Младіча.

Раніше Євросоюз заявляв, що Сербія зможе вступити у блок тільки після упіймання і передачі міжнародному правосуддю останніх військових злочинців колишньої Югославії.