За рівнем верховенства права Україна посіла десяте місце з кінця

28 листопада 11:22

Згідно з Індексом верховенства права, в Україні суди хоча і доступні, але неефективні та корумповані. Захист свободи релігії у країні на висоті, а права власності - слабкі.

 

Україна посіла 87-й рядок в Індексі верховенства права з 97 країн світу. Про це свідчать результати Індексу за 2012 рік, оприлюдненого 28 листопада у Вашингтоні

Індекс представив Проект світової юстиції - неурядової організації, мета якої полягає у просуванні верховенства права для розвитку спільноти можливостей і рівності у світі.

У доповіді повідомляється, що Україна отримала свою 87-му позицію через політичне втручання уряду, безкарність та корупції.

- Українці довіряють судам ще менше, ніж міліції

«Урядові установи неефективні в дотриманні виконання законів, а суди, хоча і доступні, - неефективні й корумповані. З іншого боку, країна отримує досить високу оцінку в захисті базових громадянських свобод, таких як свобода релігії, і є відносно безпечною в плані злочинів. Права власності - слабкі», - наголошується в документі щодо України.

Індекс оцінює країни за показниками у восьми сферах, які впливають на стан верховенства права. Серед них - межі повноважень центральної влади, корупція, безпека, фундаментальні права, відкритість уряду, регуляторне середуовище, цивільна і кримінальна юстиція.

Доповідь створюється на підставі опитування 97 тис. громадян у 97 країнах, а також понад 2,5 тис. експертів.

До речі, за результатами опитування, проведеного на замовлення української Феміди, переважна більшість українців задоволені роботою судів. Згідно з моніторингом, проведеним за ініціативою Ради суддів України, 56% опитаних відвідувачів судів повністю, а 23% - частково задоволені рівнем незалежності, неупередженості та справедливості судового розгляду справ. !zn

Читайте також:

Новий кодекс суддівської етики зробить суддів більш закритими від суспільства

Рада суддів України виступила проти люстрації: 99% суддів працюють самовіддано і за законом

Україна посіла 78 місце в рейтингу країн, у яких найкраще народитися на світ