За посаду президента Єгипту боротимуться понад 20 кандидатів

09 квiтня 05:20

На посаду голови держави Єгипту балотуються 23 людини. Вибори мають відбутися 23-24 травня.

 

Пост президента Єгипту зацікавив більше 20 осіб. Скоригований список кандидатів на посаду президента буде оприлюднено 26 квітня, після чого у країні стартує передвиборча кампанія.

Ісламістський рух «Брати-мусульмани» висунув одразу кількох кандидатів, проте головним претендентом на крісло президента став заступник голови руху і його фінансист Хайрат аль-Шатир (Khairat al-Shatir). «Брати-мусульмани» вирішили взяти участь у виборах, хоча раніше представники цієї політичної сили, що отримала більшість місць в обох палатах парламенту, заявляли, що не збираються висувати власного кандидата у президенти.

Світські сили на виборах будуть, серед інших, представляти екс-керівник єгипетської розвідки і віце-президент Єгипту Омар Сулейман, а також колишній генеральний секретар Ліги арабських держав Амр Муса.

Перший тур президентських виборів в Єгипті відбудеться 23-24 травня. Якщо жоден з кандидатів не набере у першому турі більше 50 відсотків голосів, то 16-17 червня відбудеться другий тур голосування, в який вийдуть два кандидати, які набрали найбільше голосів у першому турі.

Згідно з новими правилами, за які проголосували єгиптяни на загальному референдумі в березні 2011 року, президент Єгипту зможе обиратися максимум на два терміни по чотири роки.

Дані президентські вибори стануть першими з моменту повалення колишнього голови держави Хосні Мубарака у лютому 2011 року.

Нагадаємо, на виборчу кампанію кандидатам дозволяється витратити не більше 10 мільйонів єгипетських фунтів (близько 1,7 мільйона доларів), а в разі проведення другого туру - не більше 2 мільйонів єгипетських фунтів (трохи більше 300 тисяч доларів).

Самі вибори відбудуться 23-24 травня, а в період з 30 квітня по 20 травня кандидати повинні будуть провести передвиборчі кампанії. Якщо жоден з кандидатів не набере в першому турі більше 50% голосів, другий тур пройде 16-17 червня ц.р.

Нагадаємо, Мубарак став другим лідером, якого скинули в ході «арабської весни». Він пішов у відставку в кінці свого шостого президентського терміну. На даний момент це єдиний з колишніх правителів, що знаходиться під слідством. 11 лютого ц.р. Єгипту відзначив першу річницю відставки Мубарака. !zn

Читайте також:

Екс-президент Єгипту Мубарак виявився багатшим за Білла Гейтса

Мубарак подав у відставку

В Єгипті поборотися за пост президента виявили бажання 564 людини