За призначення Луценка генпрокурором зібрали вже 72 підписи - джерело

17 березня 15:52

Збір підписів ініціював народний депутат від фракції БПП Руслан Сольвар.

 

За даними DT.UA, народний депутат від фракції "Блоку Петра Порошенка" Руслан Сольвар ініціював збір підписів за призначення Юрія Луценка на посаду генерального прокурора. На сьогоднішній день вдалося зібрати 72 підписи.

За даними джерел в Адміністрації президента, в якості заміни генпрокурору Віктору Шокіну розглядаються дві основні кандидатури – його заступник Юрій Столярчук та Юрій Луценко.

Втім, джерела відзначають, що стосовно кандидатури Луценка є два проблемних моменти. По-перше, для заняття такої посади необхідна юридична освіта та відповідний прокурорський стаж, яких у Луценка немає. По-друге, Луценко важливий як комунікатор всередині президентської фракції, без якого проблемна фракція БПП опиниться під загрозою розвалу.

"Крім того, - заявляють на Банковій, - до настання визначеності у питанні вирішення коаліційно-урядової кризи, говорити про затвердження в залі нового генерального прокурора нереально. Швидше за все, він стане частиною обговорюваного пакету".

Читайте також: В БПП обговорюють кандидатуру Юрія Луценка на посаду генпрокурора

Сьогодні спікер Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що вже викликав генерального прокурора Віктора Шокіна в парламент для розгляду заяви про його відставку.

Напередодні профільний комітет підтримав відставку Шокіна з посади генпрокурора. Частина членів комітету хотіли заслухати генпрокурора про його роботу, але Шокін на засідання не прийшов.

Як пише Юлія Мостова в статті "Ми ділили апельсин...", Шокіна вирішили принести в жертву для "задобрювання" віце-президента США Джозефа Байдена, який публічно висловлював невдоволення роботою українського генпрокурора.

В кінці січня ZN.UA повідомило про те, що США дали українській владі чітко зрозуміти, що прив'язують надання кредитних гарантій в розмірі $ 1 млрд до відставки генерального прокурора Віктора Шокіна.