З вироку Пукачу зникли прізвища Кучми і Литвина

29 сiчня 13:49

Під час оголошення вироку екс-начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу жодного разу не були названі прізвища екс-президента України Леоніда Кучми і екс-спікера Верховної Ради Володимира Литвина.

 

Представник потерпілої сторони Валентина Теличенко вважає, що прізвища Володимира Литвина і Леоніда Кучми не будуть фігурувати у вироку Олексію Пукачу. Про це вона заявила у перерві засідання Печерського суду, який оголошує вирок Пукачу.

"Вирок написаний дуже ретельно, чітко вказано, де він давав якісь свідчення, але суд забув повторити одне зі свідчень Пукача, де він окрім прізвища Кравченка, називав Литвина і Кучму. Я думаю, наприкінці ми побачимо, що суд скаже, що всі вказівки давав Кравченко і на цьому всі нитки до замовників обрублять", - сказала адвокат.

Теличенко також зазначила, що протягом процесу Пукач кілька разів міняв свої свідчення.

"Спочатку він говорив, що був наказ "убити, спалити, закопати", розповідав, що вони брали каністру з бензином, а потім починає розповідати, що не хотів убивати, а натиснув на хрящ і Гонгадзе виявився мертвим, хоча інші свідки говорять зовсім інше", - заявила Теличенко.

Вона скептично оцінила версію Пукача, що Гонгадзе був шпигуном, і він намагався отримати докази цього. "Зі свідчень відомо, що він закривав йому хусткою ніс і не давав дихати. Як при цьому він міг щось говорити?" - обурилася адвокат.

"Я припускаю, що ця версія про шпигуна виникла у нього, щоб довести законність наказу вбити", - сказала Теличенко.

На питання про тиск на суд, Теличенко сказала, що в цілому задоволена роботою колегії, але не виключає, що можливо був тиск щодо визначення замовників.

Як відомо, у вівторок суд оголошує вирок Пукачу. Суд визнав винним Пукача у вбивстві Гонгадзе і перевищенні службових повноважень.

Нагадаємо, Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не поховане, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

Екс-генерал МВС Олексій Пукач, який тривалий час перебував у розшуку у зв'язку з причетністю до вбивства журналіста, в липні 2009 року був затриманий у Житомирській області, і з того часу перебуває під вартою.

Слідство встановило, що Пукач скоїв вбивство журналіста за вказівкою на той час міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка. Адвокат вдови Гонгадзе Валентина Теличенко заявила, що Пукач у суді серед замовників вбивства Гонгадзе назвав Леоніда Кучму і Володимира Литвина. Крім того, він визнав, що власноруч вбив Гонгадзе.

Кримінальну справу стосовно Кучми було порушено 21 березня 2011 року. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, які призвели до вбивства журналіста. Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка було визнано речовим доказом у справі.

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. 19 грудня Генеральна прокуратура України подала апеляцію на це рішення. Апеляційний суд Києва 20 січня 2012 року залишив чинним рішення Печерського райсуду про незаконність порушення Генпрокуратурою справи щодо Кучми. !zn

Читайте також:

Пукач убив Гонгадзе, "вибиваючи" з нього зізнання у шпигунстві

Адвокат удови Гонгадзе вважає адекватним довічне покарання Пукачу, що для нього просить прокуратура

Піскун був за крок від розкриття справи Гонгадзе, але його звільнили

Матір Гонгадзе не виключає, що отримані 2 роки назад листи син писав із психіатричної лікарні (ВІДЕО)