Євросуд зобов'язав Україну відновити на посаді суддю ВС, звільненого "кнопкодавами"

09 сiчня 22:38

Під час голосування за відставку судді Верховного суду Волкова в 2010 році частина депутатів Верховної Ради голосували за інших. Європейський суд визнав таке рішення незаконним.

 

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну відновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду України.

"(Суд) вирішив, що Україна повинна забезпечити відновлення заявника на посаді судді Верховного суду якомогашвидше", - йдеться у пункті 9 рішення Євросуду з прав людини.

Своїм рішенням Євросуд визнав чотири порушення статті 6 Конвенції з прав людини (право на чесне виробництво), а також порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя).

Крім того, Європейський суд з прав людини вирішив, що Україна повинна сплатити Волкову 6 тис. євро компенсації моральної шкоди та 12 тис. євро компенсації витрат.

Волков був суддею Верховного суду України з червня 2003 року, а з березня 2007 року очолював Військову палату Верховного суду. У грудні 2007 року він був обраний членом Вищої ради юстиції, однак так і не почав працювати на цій посаді через відмову голови парламентського комітету з питань судочинства надати йому можливість принести присягу.

У грудні 2008 року і березні 2009 року двоє членів Вищої ради юстиції прийшли до висновку, що Волков переглядав рішення судді, який був братом його дружини, зі значними процедурними порушеннями.

17 червня 2010 року Верховна Рада України на підставі подання Вищої ради юстиції та рекомендацій Комітету з питань судочинства ухвалила рішення про звільнення Волкова з посади судді Верховного суду України за порушення присяги.

У своєму рішенні Євросуд з прав людини встановив порушення статті 6 Конвенції з прав людини - принципів незалежного та неупередженого трибуналу, в тому числі під час перегляду рішень Волкова представниками Вищої ради юстиції, а також порушення статті 6 Конвенції у зв'язку з тим, що частина депутатів парламенту України голосувала за інших, відсутніх на момент голосування в залі парламенту.

Суд також зазначив, що справа Волкова висвітила системні проблеми в функціонуванні української судової системи, зокрема, в розподілі повноважень, і порекомендував Україні негайно змінити законодавчу базу. !zn

Читайте також:

У Луценка підготували нову скаргу в Євросуд

Україна лідирує за кількістю скарг до Європейського суду з прав людини

"Жертви" Hyundai підготували масовий позов до суду

Обвинувачений у підготовці замаху на Путіна поскаржиться на українське правосуддя в Євросуд з прав людини