Євросуд визнав незаконним арешт Тимошенко, а справу - політично мотивованою

30 квiтня 11:57

ЄСПЛ оприлюднив рішення за скаргою екс-прем'єра України Юлії Тимошенко на порушення її прав під час арешту у "газовій справі" і застосування тортур.

 

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) встановив політичну мотивацію арешту екс-прем'єра України Юлії Тимошенко у "газовій справі" і порушення її прав Тимошенко у зв'язку з арештом. Відповідне рішення ЄСПЛ оголосив у вівторок.

"Суд одноголосно визнав, що було порушення ст.5 п.1 (Європейської конвенції з прав людини - ред.). Суд одноголосно постановив, що було порушення ст.5 п.4, суд одноголосно визнав, що було порушення ст.5. п.5. Суд одноголосно постановив, що було порушення ст.18 Конвенції", - йдеться в рішенні ЄСПЛ, оголошеному у вівторок у Страсбурзі.

Представник екс-прем'єра Юлії Тимошенко в ЄСПЛ Валентина Теличенко після оголошення рішення заявила, що воно було очікуваним в Україні.

"Рішення очікуване. Звичайно, українському уряду треба серйозно задуматися, яких саме заходів вжити, щоб припинити політичний тиск на суд, а також очистити репутацію", - сказала вона.

Раніше захисник екс-прем'єра Сергій Власенко висловив думку, що відновити права Тимошенко за рішенням ЄСПЛ можна, лише випустивши її на свободу - хоча за міжнародними нормами країна сама обирає, як відновити права позивача.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

Тимошенко повинна відбувати покарання у Качанівській жіночій виправній колонії в Харківській області, але через проблеми зі здоров'ям з травня 2012 року перебуває у ЦКЛ №5 у Харкові, де проходить курс лікування. !zn

Читайте також:

Європейський суд визнає правоту Тимошенко, але не звільнить її, - адвокат екс-прем'єра

В опозиції впевнені, що до листопада Тимошенко буде на волі

Рішення Євросуду у справі Тимошенко зобов'яже Януковича звільнити її