Євросуд може змусити Україну переглянути "газову справу" Тимошенко

25 сiчня 15:03

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара вважає, що Тимошенко неналежним чином поводила себе в суді.

 

Кожара заявив, що у разі, якщо Європейський суд з прав людини оцінить перший процес проти Юлії Тимошенко як "сумнівний з юридичної точки зору", Україна прийме цю оцінку. Він зазначив, що "ЄСПЛ перевіряє не правоможність судового процесу, а лише окремі процесуальні моменти" і що він в суді не раз спостерігав, як Тимошенко покривала суд лайкою, чого б він на місці судді не стерпів. Однак у випадку, якщо у Страсбурзі знайдуться зауваження щодо процедури, справу може бути порушено знову, - сказав Леонід Кожара в інтерв'ю Süddeutsche Zeitung.

При цьому, за словами міністра, "справа Тимошенко не має обтяжувати відносини між Україною і Європою. Спектр тем між нами і ЄС набагато ширший, треба обговорити десятки питань".

Міністр наполягає, що за зближення України і Європи відповідає не тільки МЗС. "У цьому питанні існує інтенсивне співробітництво з політиками, парламентаріями. Тому в зовнішню політику вносяться елементи внутрішньої", - сказав Кожара.

Печерський районний суд Києва у жовтні 2011 року засудив Тимошенко до семи років в'язниці за перевищення повноважень при підписанні газової угоди з Росією в 2009 році.

Апеляційний суд у грудні минулого року залишив вирок без змін, у тому ж місяці екс-прем'єра етапували в жіночу колонію Харкова для відбування покарання. Касацію захист колишнього уряду подав у Вищий спеціалізований суд України в лютому.

В даний час Тимошенко, посилаючись на стан здоров'я, також відмовляється брати участь у судових засіданнях у Харкові, де її судять у справі ЄЕСУ, звинувачуючи в неповерненні державі валютної виручки від експорту металу корпорація ЄЕСУ, замаху на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов'язань ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 5,5 млн. !zn

Читайте також:

У Партії регіонів не розуміють, чому медики цілий рік не можуть поставити Тимошенко на ноги

Суд може зобов'язати Тимошенко виплачувати борг ЄЕСУ, якщо знайде у неї гроші

Суд Гамбурга не відмовляв у задоволенні позову Тимошенко до Азарова, заявили в опозиції