Європарламент обговорить доповідь Кокса-Кваснєвського

13 квiтня 16:33

Очікується, що доповідь буде позитивною. На цей фактор, як один з вирішальних для подальшого рішення про підписання Угоди про асоціацію, вказують і європейські дипломати

 

Доповідь наглядової місії Європейського парламенту екс-президентів Пета Кокса і Олександра Кваснєвського обговорять у четвер, 18 квітня в Страсбурзі в рамках засідання Конференції президентів Європейського парламенту.

За підсумками дискусії буде прийнято рішення щодо подальшої долі місії. Конференція президентів - робочий орган Європарламенту, що складається з президента, віце-президентів ЄП і президентів політичних груп.

Це - друга доповідь місії. Перша, яка так і не була оприлюднена, була представлена 2 жовтня минулого року.

В ЄП зазначають, що за майбутнє місії Кокса-Кваснєвського йде жорстка боротьба - за припинення роботи місії висловлюються зелені (президент групи Ребекка Хармс, Німеччина) і голова комітету з питань закордонних справ Елмар Брок (європейські народники, Німеччина). Разом з тим, спостерігачі зазначають, що після помилування екс-глави МВС України Юрія Луценка у опонентів місії стало менше аргументів про те, що місію необхідно закрити через відсутність результатів. Саме з роботою Кокса і Кваснєвського пов'язують рішення президента України Віктора Януковича щодо Луценка про помилування.

У зв'язку з цим також очікується, що і сама доповідь буде позитивною. На цей фактор, як один з вирішальних для подальшого рішення щодо підписання Угоди про асоціацію, вказують і європейські дипломати. У випадку, якщо б доповідь була негативною, Європейській комісії було б складно просуватися з цього питання.

Конференція президентів пройде в закритому режимі, і в даний час ще не відомо, чи буде публічною доповідь місії, і чи вийдуть до пресі учасники засідання.

Як відомо, Європейська комісія має намір розглянути питання підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС у травні.

Як повідомлялося раніше, у лютому керівництво Європейського парламенту не змогло ухвалити рішення щодо місії Кокса-Кваснєвського. Після тривалої дискусії лідери політичних груп, віце-президенти і президент Європейського парламенту висловилися за те, щоб знову обговорити питання роботи місії через два місяці.

Раніше очікувалося, що мандат місії буде продовжено до Вільнюського саміту Східного партнерства, який заплановано на листопад цього року.

Кокс Кваснєвський стали спостерігачами від Європейського парламенту щодо судових процесів щодо екс-прем'єра України Юлії Тимошенко і почали роботу 11 червня 2012 року. Відповідні домовленості було досягнуто між прем'єр-міністром України Миколою Азаровим і президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

Пізніше їх мандат було розширено: крім справ Тимошенко, вони також спостерігали за справами екс-міністра внутрішніх справ Луценка і колишнього тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони Валерія Іващенка. Роботу спостерігачів було припинено на період парламентських виборів в Україні (жовтень 2012 року), після чого було відновлено. !zn

Читайте також:

Кваснєвський: Дружина думає, що в мене в Україні вже інша родина

Місія Коксу-Кваснєвського в квітні дасть оцінку прогресу Києва у виконанні умов Брюсселя

Європарламент обговорить українське питання у зв'язку з позбавленням Власенка мандата

Азаров вважає справи Тимошенко і Луценко другорядними питаннями