Єврокомісар назвав ситуацію в Україні парадоксальною

13 березня 22:23

Як "наочну ілюстрацію стану справ" єврокомісар назвав блокування Верховної Ради: Це особливо розчаровує після обнадійливої резолюції про європейський порядок денний, проголосованої різними політичними силами.

 

Європейський комісар з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле називає парадоксальною ситуацію в Україні.

У середу, 13 березня, виступаючи в ході пленарного засідання Європейського парламенту в Страсбурзі в рамках обговорення українського питання, Фюле сказав: "Нещодавні події в Україні продовжують виглядати для нас парадоксом. З одного боку, саміт Україна-ЄС пройшов у конструктивній атмосфері, з чіткими зобов'язаннями президента Віктора Януковича, що Україна повна рішуче виконати всі три критерії, визначені у Висновках Ради ЄС в грудні... З іншого боку, ми також відзначили, що ситуація залишається важкою".

Як "наочну ілюстрацію стану справ" єврокомісар назвав блокування Верховної Ради. "І це особливо розчаровує після обнадійливої резолюції про європейський порядок денний, проголосованої різними політичними силами. Україні потрібна влада, яка створить середовище, сприятливе для діалогу, так само як їй потрібна та конструктивна опозиція, яка може повністю взяти на себе відповідальність перед українським народом. Між тим, є низка подій, які йдуть врозріз з духом зобов'язань, узятих на саміті", - заявив він.

- Фюле: Брюссель уже чекає хороших новин у справах Тимошенко і Луценка

Такими що "йдуть у розріз з духом зобов'язань" подіями, Фюле назвав позбавлення чотирьох депутатів їхніх мандатів, що "ґрунтується на вибірковому застосуванні законодавчих положень", а ситуація щодо Сергія Власенка представляє подальшу очевидну стурбованість.

"Нещодавні події вкотре підкреслили термінову необхідність проведення судової реформи та реформи щодо виборів", - переконаний Європейський комісар.

Крім того, Фюле нагадав і про те, що на "серйозні системні проблеми в функціонуванні української судової системи, зокрема, щодо поділу влади" вказав і Європейського суду з прав людини в своєму нещодавньому попередньому рішенні. !zn

Читайте також:

Фюле: Брюссель уже чекає хороших новин у справах Тимошенко і Луценка

Янукович пообіцяв Ромпею і Баррозу докласти максимум зусиль для виконання євроінтеграційних завдань

У ЄС чекають, що Угода про асоціацію з Україною змінить Європу

До травня Україна повинна показати Євросоюзу, як працює над реформами