Євродепутат прогнозує введення безвізового режиму для України влітку

11 березня 00:53

Єврокомісія відразу ж повернеться до візового питання, після виконання всіх вимог українською стороною.

 

Вже влітку візовий режим між Україною і Євросоюзом може бути скасований, незважаючи на деякі труднощі, які виникли з виконанням вимог ЄС. Про це заявив голова делегації Європарламенту зі співпраці з Україною Андрій Пленкович.

Євродепутат нагадав, що минулого тижня в Європарламенті пройшов "український тиждень", на порядку денному якого головним питанням був безвізовий режим.

"Єврокомісія на даному етапі ідентифікувала два питання, які ще належить вирішити українській стороні. Перше – це завершення формування складу Національного агентства з питань запобігання корупції. Друге – це зміни в законодавчій нормі про декларування майна чиновниками", – сказав Пленкович.

Він стверджує, що як тільки Україна виконає всі вимоги, Єврокомісія негайно повернеться до візового питання.

"Якщо будуть виконані всі вимоги. А я не бачу жодних причин, за якими їх можуть не виконати. Єврокомісії вже не треба буде приймати ніяких рішень. Законодавчу ініціативу буде подано автоматично", – запевнив Пленкович і додав, що якщо все буде йти за "позитивним сценарієм", то скасування віз для українців може відбутися цього літа.

"Думаю, це має статися до літа. Спочатку це питання розглянуть комітети. До голосування на пленарному засіданні має пройти не більше трьох місяців", – уточнив він.

Читайте також: Єврокомісія запропонувала ввести безвізовий режим для Грузії

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія відклала безвізовий режим для України.

Перші особи української держави неодноразово заявляли про виконання Україною всіх "безвізових" рекомендацій ЄС, проте європейські партнери не тільки закликають Київ посилити боротьбу з системною корупцією, але і вказують на недоліки нових антикорупційних законів.

Зокрема, посол ЄС в Україні Ян Томбінський жорстко розкритикував прийнятий Верховною Радою закон про електронне декларування майна та доходів чиновників, який "не відповідає антикорупційним зобов'язанням, прийнятим керівництвом України".

Приймаючи необхідні для безвізового режиму з ЄС антикорупційні закони, депутати нерідко вносять туди правки, які нівелюють ефективність механізмів боротьби з корупцією. Детальніше про це читайте у статті Дар'ї Каленюк і Тетяни Пеклун "Закони опору та протидії: як євроінтеграція долала депутатську жадібність" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".