ЄС попередив Україну, що для "прориву" у відносинах часу залишилося мало

30 сiчня 22:30

Для підписання угоди про асоціацію з ЄС Україні потрібно провести низку реформ, зокрема, вирішити проблеми з вибірковим правосуддям.

 

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон закликала Україну прискорити виконання необхідних умов для підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"Підписання угоди буде можливим, якщо прогрес буде достатнім. Тому я закликаю Україну використовувати цю можливість прориву в наших відносинах і зробити рішучі дії і досягти відчутного прогресу в орієнтирах, визначених Радою ЄС. Орієнтири досяжні, проте мало часу", - йдеться в заяві Ештон, поширеній після її зустрічі з главою МЗС України Леонідом Кожарою в Брюсселі.

- Євросоюз підпише асоціацію з Україною після припинення політичних переслідувань

Ештон нагадала, що в грудні Рада закордонних справ ЄС встановила чіткі критерії та розклад для підписання угоди про асоціацію та всебічну зону вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Крім того, при зустрічі з Кожарою Ештон висловила занепокоєння щодо ситуації з екс-прем'єром Юлією Тимошенко і екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

"Я під час зустрічі сьогодні я ще раз підкреслила, наскільки важливо, щоб Україна вирішила питання вибіркового правосуддя і попередила їх повторення. У цьому контексті я висловила стурбованість останнім розвитком подій навколо Тимошенко і її близьких співробітників, і щодо загального політичного контексту, в якому відбувається цей розвиток подій. Питання новин сьогоднішнього ранку про несподіване перевезення Луценка з лікарні у в'язницю також піднімалося", - відзначається в її заяві.

Нагадаємо, українська влада розраховує підписати Угоду про асоціацію з ЄС на листопадовому саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

Європейські політики не відкидають таку можливість, але наполягають на необхідності здійснення в Україні низки реформ.

Зокрема, мова йде про вдосконалення виборчого законодавства, вирішенні проблем, пов'язаних з виборчим правосуддям, і проведення реформ у рамках порядку денного асоціації. !zn

Читайте також:

Справу Тимошенко обговорять на саміті Україна-ЄС

В Євросоюзі заявили, що будь-яка участь України в Митному союзі несумісна з подальшою євроінтеграцією

ЄС остаточно зважився на асоціацію з Україною, щоб поставити "геополітичну точку"

Азаров впевнений у підписанні асоціації з ЄС в 2013 році