ЄС не має наміру знімати санкції з Росії до розв'язання кризи в Донбасі

03 березня 02:30

Євросоюз не стане повертатися до "звичайного бізнесу" з РФ до врегулювання кризи на сході України.

 

Заступник голови зовнішньополітичної служби Євросоюзу Хельга Шмід повідомила, що у ЄС знову заявляють про незаконну анексії Криму і не збираються скасовувати санкції проти Росії поки не буде подолана криза на сході України.

"Ми говоримо про ... окупацію Криму і Севастополя, про конфлікт на сході (України – ред.). Ми чітко сказали, що не можна повернутися до нашого звичайного бізнесу між Росією і ЄС поки не буде розв'язана ця криза. Ми і далі підтримуємо наші заходи (санкції – ред.) проти Росії", - сказала Шмід в ході заключної сесії "українського тижня" в Європарламенті в Брюсселі в середу.

Також вона зазначила, що Мінські угоди повинні бути повністю імплементовані.

"Ми завжди закликаємо, щоб Україна зі свого боку робила, наскільки це можливо, більше, щоб ніхто не міг сказати, що Україна не все зробила, щоб мирне вирішення конфлікту стало можливим", - підкреслила Шмід.

"Коли будуть повністю виконані Мінські домовленості, все одно перед нами постане проблема Криму і Севастополя", - додала Шмід.

Вона нагадала про порушення прав людини в окупованому Росією Криму і знову підкреслила, що ЄС вважає анексію Криму РФ незаконною.

"Я повинна ще раз підкреслити, що ми не визнаємо цієї нелегальної анексії Криму", - сказала Шмід.

Читайте також: Прем'єр-міністр Латвії вважає санкції проти Росії справою честі

Санкції проти Росії вводилися США, Євросоюзом та деякими іншими країнами (Австралією, Японією, Канадою, Норвегією і так далі) в декілька етапів у 2014 році. Після анексії Криму США і ЄС ввели персональні санкції проти політиків та інших громадян Росії і України, які відповідальні за підрив територіальної цілісності України. Санкції більш високого рівня - економічні, були введені влітку 2014 року (ряд економічних санкцій США ввели ще навесні), після агресії Росії на сході України, в Донбасі.

Наприкінці грудня 2015 року Мінфін США посилив санкції, раніше введені проти громадян і юридичних осіб, причому, не тільки російських. Крім того, Мінфін ввів секторальні санкції проти значно ширшого переліку компаній.

2 березня 2016 року США продовжили санкції проти Російської Федерації ще на рік у зв'язку з політикою Кремля щодо України.